Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ (ΦΩΤΟ+VID)

Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πλήθος επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε το παρών την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη Νάουσα για να παρακολουθήσει το ξεχωριστό δρώμενο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες.

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και πλέον αποτελεί ένα δρώμενο που προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα περίφημα «μπουλούκια» από νωρίς το πρωί, κατά την παράδοση, περνούσαν απο τα σπίτια των Γενίτσαρων για να τους συγκεντρώσουν, ενώ στη συνέχεια με την προσθήκη της μιας και μοναδικής «Μπούλας» του μπουλουκιού κατευθύνονται στο δημαρχείο με τη συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων.

Σύμφωνα με το έθιμο το μπουλούκι έπρεπε να πάρει την άδεια του άρχοντα της πόλης για να συνεχιστεί το έθιμο στους δρόμους της Νάουσας. Αυτό συνηθιζόταν επί τουρκοκρατίας προκειμένου ο οθωμανός διοικητής να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Την περίφημη «άδεια» πλέον τη δίνει ο δήμαρχος της πόλης παρουσία πλήθους κόσμου και στη συνέχεια τα μπουλούκια γυρνούν στους δρόμους της αποκριάτικης Νάουσας μέχρι αργά το βράδυ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ