Skip to main content

Εντυπωσιάζουν στην 82η ΔΕΘ τα drones της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόκειται για τα δύο από τα έξι τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία και τα οποία μπήκαν στο οπλοστάσιο της τον Μάιο.

Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων κεντρίζουν τα drones της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται στο πληροφοριακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., στην 82η ΔΕΘ.

Πρόκειται για τα δύο από τα έξι τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία και τα οποία μπήκαν στο «οπλοστάσιο» της τον περασμένο Μάιο.

Όπως εξήγησε, στη Voria.gr, στέλεχος της ειδικής ομάδας που τα χειρίζεται, το ένα είναι μικρό και ηλεκτροκίνητο, τύπου Spylite και έχει την δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Το μεγάλο, τύπου Thunder, είναι βενζινοκίνητο, με δυνατότητα πτήσης 24 ώρες και ακτίνα κάλυψης 150 χλμ.

Επιστρατεύονται για την επιτήρηση δασών, οδικών αξόνων, περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εντοπισμό αγνοουμένων στην ύπαιθρο, φυτειών ναρκωτικών.

Ήδη, έχουν επιστρατευθεί φέτος το καλοκαίρι για πυρασφάλεια στη Ζάκυνθο, όπως επίσης, και στην Αττική, καθώς και για περίπτωση χασισοκαλλιέργειας στα Τρίκαλα.

Τα εντυπωσιακά drones βρίσκονται στην είσοδο του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ και τα παρουσιάζουν στους επισκέπτες 3 από τα 17 εκπαιδευθέντα στελέχη της ειδικής ομάδας που τα χειρίζεται.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που το κατευθύνει από το έδαφος.

Το πληροφοριακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας θα λειτουργεί έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, που αναδεικνύουν τη  φιλοσοφία που διέπει το σώμα της Αστυνομίας.

Στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου είναι επίσης οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι αστυνομικοί της ταχείας αστυνομικής επέμβασης και δίκυκλης αστυνόμευσης.

Εντύπωση προκαλούν οι αστυνομικοί ποδηλάτες, οι οποίοι περιπολούν με ορθοπεταλιές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, ομάδα δύο ατόμων περνά από τη νέα παραλία για ενδεχόμενες παραβάσεις. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν δεν είναι λίγες οι φορές, που περιπατητές τους σταμάτησαν, ζητώντας τη βοήθειά τους.   



Παράλληλα, οι επισκέπτες της ΔΕΘ έχουν την δυνατότητα να δουν και τους προσομοιωτές οδήγησης (ανατροπής, πρόσκρουσης- ζώνης), καθώς και τα γυαλιά- εξομοιωτές μέθης. Μπορούν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν βιωματικά για το κρίσιμο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων.