Skip to main content

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκρούεφσκι

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει διορία 20 ημερών για να υποβάλει στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι είναι πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι θα σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η σχετική συμφωνία αναμένεται να επισημοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της πΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.