Skip to main content

Έντονη ανησυχία ΟΑΣΕ για την αναζωπύρωση της βίας στην Ουκρανία

Ο ΟΑΣΕ κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, μιλώντας για υψηλό επίπεδο σε παραβιάσεις

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των παραβιάσεών της βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο "εδώ και μήνες".

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, (ο ΟΑΣΕ) διαπίστωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός εδώ και μήνες", σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού, Ερτουγρούλ Απακάν, κατά τη διάρκεια μια συνόδου στη Βιέννη.

"Πολλά όπλα τα οποία βρίσκονταν σε χώρους αποθήκευσης (...) χρησιμοποιούνται και πάλι στη γραμμή επαφής", συνέχισε ο Απακάν επισημαίνοντας πως "πυροβόλα και όλμοι, κάτι που είχε απαγορευτεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, χρησιμοποιούνται εκ νέου όλο και πιο συχνά" στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αυτονομιστικές φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τον θάνατο τεσσάρων αμάχων, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, σε έναν βομβαρδισμό με στόχο ένα σημείο ελέγχου των αυτονομιστών στην Ολενίβκα, στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Σε μια έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ έκανε λόγο περί "600 εκρήξεων" οι οποίες καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της πόλης Ντονέτσκ, της "πρωτεύουσας" των ανταρτών.

Ο ΟΑΣΕ κατήγγειλε επίσης σήμερα τις "επιθέσεις" εναντίον του προσωπικού αλλά και του υλικού της αποστολής των παρατηρητών του, επισημαίνοντας ότι οι δράστες τους απολαύουν πλήρους ατιμωρησίας.

"Όλα τα μέρη πρέπει να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός" η οποία κηρύχθηκε βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του Φεβρουαρίου του 2015, επέμεινε ο Μάρτιν Σάιντικ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην ομάδα επαφής για την Ουκρανία.

Η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 9.200 ανθρώπους τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά την εκεχειρία, σποραδικές βιαιότητες καταγράφονται αρκετά συχνά στην εμπόλεμη ζώνη με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποποιούνται την ευθύνη και να την επιρρίπτουν η μια στην άλλη.