Skip to main content

Έντονη ανησυχία στη Χρυσούπολη για το μέλλον της Κοθάλη

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία της Χρυσούπολης η επικείμενη αναστολή λειτουργίας της εταιρείας Κεραμοποιεία Κοθάλη εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης των εργαζομένων, της διοίκησ
Οι επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η επικείμενη αναστολή λειτουργίας της εταιρείας Κεραμοποιεία Κοθάλη ΑΕ, η οποία από το 1954 λειτουργεί ανελλιπώς στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, αλλά και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτήν, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης των τοπικών φορέων, του σωματείου των εργαζομένων, καθώς και της διοίκησης της εταιρείας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ αρχικά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη Χρυσούπολη και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και για το γεγονός ότι πλέον μια από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγικές μονάδες της περιοχής οδηγείται σε κλείσιμο.

 Η επιχείρηση έχει σταματήσει την παραγωγική της λειτουργία από την αρχή του έτους, δίνοντας αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η διοίκησή της ανακοίνωσε στο προσωπικό την αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Κοθάλης, ανέφερε πως η επιχείρησή του δεν έχει άλλη επιλογή. Κατά τα λεγόμενά του, η δραστική μείωση ζήτησης οικοδομικών υλικών, σε συνδυασμό με τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου.

Όπως τόνισε, στόχοι της επιχείρησης είναι ο περιορισμός των δαπανών και η μείωση του κόστους παραγωγής και αυτοί οι δυο στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, εάν συνεχιστεί η παραγωγή υλικών, που θα παρέμεναν αδιάθετα και θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία την εταιρεία.

Ο κ. Κοθάλης υπογράμμισε ότι η επιχείρηση αναστέλλει τη λειτουργία μόνον της παραγωγικής μονάδας της Χρυσούπολης, στην οποία απασχολούνται περί τα ογδόντα άτομα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα τμήματα διοίκησης και μεταφορών θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους στο τμήμα παραγωγής, είπε πως υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης στο εργοστάσιο του Κιλκίς για περίπου τριάντα με σαράντα άτομα. Πρόσθεσε, δε, πως είναι πιθανή και η σταδιακή πρόσληψη των υπολοίπων μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ άφησε κι ένα μικρό ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της μονάδας, εάν βέβαια αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα κατά τους θερινούς μήνες.