Skip to main content

Έντονη αντίδραση από ΝΔ στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»

Κατά 50% μειωμένη είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε σύγκριση με το πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ, προκαλώντας τι
«Πέρασαν πέντε μήνες για να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως υπήρχαν έτοιμες χρηματοδοτικές πηγές για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»», σχολίασαν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας πως τελικά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ΕΣΠΑ, «όπως ήταν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ».

Αναφέρθηκαν επίσης σε τέσσερις βασικές διαφορές του προγράμματος που παρουσιάστηκε σήμερα, σε σχέση με αυτό που είχε παρουσιάσει η ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο:

- Πρώτον, είναι μειωμένο κατά 50% στη χρηματοδότησή του σε σχέση με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε προβλέψει εμείς.

-Δεύτερον, μειώνει την ένταση των ενισχύσεων μέσω του ΕΣΠΑ, κάνοντας το πρόγραμμα λιγότερο ελκυστικό για τους πολίτες.

-Τρίτον, προσθέτει στο κριτήριο της τιμής ζώνης για την επιλεξιμότητα των κτιρίων το εισοδηματικό κριτήριο, πράγμα που, ειδικά στην περίπτωση των πολυκατοικιών, κάνει το πρόγραμμα γραφειοκρατικό, αλλά και άδικο.

-Τέταρτον, δεν χρησιμοποιεί τα ΚΕΠ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τους πολίτες. Επίσης, τα φορολογικά κίνητρα που παρουσιάστηκαν φαίνονται εξαιρετικά θολά και αδύναμα.

Κάλεσαν τέλος την κυβέρνηση «να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, καθώς με την περικοπή του στο ήμισυ το πρόγραμμα γίνεται λιγότερο αποδοτικό και λιγότερο χρήσιμο τόσο στην κοινωνία όσο και στον πληττόμενο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο».

«Ακολουθώντας τη μέθοδο της υπερδέσμευσης, που τελικά αποφάσισαν να ακολουθήσουν, μπορούν να αξιοποιήσουν 400 εκατ. ευρώ. Αρκεί να μην κρατούν στο ψυγείο του ΕΣΠΑ κονδύλια για έργα που δεν πρόκειται τελικώς να πραγματοποιηθούν, ενώ μπορεί να υπάρξουν έργα άμεσης απόδοσης», κατέληξαν.