Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022
x

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας απαντά η ελληνική πλευρά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία - Τι γράφει σε επιστολή ο κ. Δένδια

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας απαντά η ελληνική πλευρά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Σάντσεθ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία.

Διαβάστε: Τουρκία: Η συμμαχία Ερντογάν - Σάντσεθ κόντρα στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του, Arancha González Laya, τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ