Skip to main content

Έντονη η ανησυχία στην αγορά βιοκαυσίμων

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της αγοράς βιοκαυσίμων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες.
Την έντονη ανησυχία των μελών του, καθώς και του συνόλου της αγοράς, για το μέλλον του κλάδου των βιοκαυσίμων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων (ΕΣΠΑΒ) και ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου διακόπτεται ο εφοδιασμός της Ελλάδας με βιοκαύσιμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής Βιοντήζελ για το 2009.

Σημειώνεται ακόμα ότι τα συναρμόδια υπουργεία, (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών), αρνούνται να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση προσωρινής κατανομής, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, θα οδηγήσει σε σοβαρότατη κρίση την αγορά βιοκαυσίμων, καθώς η παρεμβολή των εκλογών θα καταστήσει την διακοπή αυτή πολύμηνη.

Από τον περασμένο Ιούνιο ο εφοδιασμός της Ελλάδας με βιοντήζελ, πραγματοποιείται με βάση μίαν άτυπη προσωρινή κατανομή που ισχύει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή τα διυλιστήρια δεν θα έχουν δυνατότητα παραλαβής βιοντήζελ.

Κατά τον ΕΣΠΑΒ η ΚΥΑ για την κατανομή βιοντήζελ 2009 έχει καθυστερήσει και είναι αδύνατο να εκδοθεί εγκαίρως, λόγω του όγκου δουλειάς που απαιτείται για την προετοιμασία της. Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζεται, ότι από την 1η Οκτωβρίου θα διακοπεί ο εφοδιασμός της χώρας με βιοντήζελ. Λόγω των ειδικών συνθηκών, η διακοπή αυτή θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε συνέπειες της θα είναι πολλαπλές και σοβαρές:

-Το ποσοστό υποκατάστασης καυσίμων κίνησης από βιοκαύσιμα στη χώρα μας θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο από το ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

-Ο κλάδος παραγωγής βιοντήζελ, θα υποστεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα.

- Η ομαλή λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών θα διαταραχθεί.

- Η απορρόφηση των ενεργειακών καλλιεργειών του έτους 2009 θα καταστεί ανέφικτη με προφανείς συνέπειες για τους αγρότες.

Ο νόμος προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ προσωρινής κατανομής με απολύτως σαφή και διαφανή κριτήρια και με ισχύ μέχρι την έκδοση της οριστικής, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς, κάτι πού προφανώς θα συμβεί την 1η Οκτωβρίου.

 Η έκδοση προσωρινής ΚΥΑ αποτελεί την μόνη απολύτως διαφανή και κατ΄ απόλυτη εφαρμογή του νόμου επιλογή, κατά τον ΕΣΠΑΒ.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι την έκδοση έχουν ζητήσει τόσο τα διυλιστήρια, όσο και οι εταιρίες του κλάδου που αντιπροσωπεύουν το 86% της αγοράς. Η ισχύς της θα πάψει αυτοδικαίως με την έκδοση της οριστικής, ενώ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επιμονή των συναρμοδίων υπουργείων να μην εκδώσουν προσωρινή κατανομή δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα».

Η απάντηση του ΥΠΑΝ

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης, με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι εστιάζει τις προσπάθειές του στην έκδοση απόφασης για την οριστική κατανομή των ποσοτήτων βιοντήζελ του επόμενου έτους στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και εισαγωγείς, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κατανομή όλοι οι ενδιαφερόμενοι με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης των φακέλων των 19 παραγωγών και εισαγωγέων βιοντήζελ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κατανομή 2009-2010 απαρτίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και εργάζεται εντατικά προκειμένου να ολοκληρώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το έργο της αξιολόγησης.

Κατά την Υπουργική Απόφαση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ποσότητες βιοντήζελ που θα απορροφηθούν το επόμενο έτος θα είναι της τάξεως των 182.000 χιλιόλιτρων (έναντι 123.000 το 2008), συμβαδίζοντας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της διείσδυσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Καταλήγοντας, το ΥΠΑΝ σημειώνει ότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά αποτυπώνει σε νόμο τη μεθοδολογία και τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να αξιολογούνται οι επενδυτές στον τομέα, συντελώντας στη δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα κριτήρια συνδέονται μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, την έρευνα, με απαιτήσεις ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.