Skip to main content

Έντονο ισπανικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σε διαδικτυακό συνέδριο καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών για επιχειρηματικές συνεργασίες στο ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των ΑΠΕ.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων 13 (δεκατριών) ισπανικών και 70 (εβδομήντα) ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων, διεξήχθη το διαδικτυακό, επενδυτικό συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Ισπανικού Οργανισμού Επενδύσεων (ICEX).

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, καθώς και στις διαδικτυακές επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών για επιχειρηματικές συνεργασίες στο ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας μας, ενώ καταγράφηκαν και οι θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία το 2021.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι επικείμενες ρυθμιστικές αλλαγές για τις ΑΠΕ, την ηλεκτροπαραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, τα βιοκαύσιμα, την ενεργειακή εξοικονόμηση/αναβάθμιση, καθώς και την ταχύτατα ανερχόμενη αποθήκευση ενέργειας.

Απόλυτα ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις που έγιναν και τις ιδέες που αναπτύχθηκαν, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των ισπανικών εταιριών που συμμετείχαν στις διεργασίες τόσο του συνεδρίου όσο και των B2B συναντήσεων. Γενική διαπίστωση των ισπανικών εταιριών ήταν πως υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, και πως η παρούσα κατάσταση καθιστά την Ελλάδα ως μια υποσχόμενη αγορά για επενδύσεις.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απεύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος εστίασε στην επενδυτική προοπτική της χώρας μας στον κλάδο των ΑΠΕ, καθώς και ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera Rubio, ο οποίος παρουσίασε την δυναμική του κλάδου ΑΠΕ στην Ισπανία και τις ευκαιρίες διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση, ο κ. Γιώργος Φιλιόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πολλά υποσχόμενος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας επιχειρηματικής αβεβαιότητας, λόγω πανδημίας. «H Εnterprise Greece συνεχίζει να καταγράφει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού κλάδου, ενός κλάδου όπου νέες επενδύσεις αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ αναμένονται να υλοποιηθούν στη χώρα μας σύμφωνα με εκτιμήσεις την επόμενη δεκαετία. Καλούμε τους ξένους επενδυτές να εξερευνήσουν τις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Ενρίκε Βιγέρα, κατά της διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της εκδήλωσης και των διαδικτυακών επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β), ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον αριθμό αλλά κυρίως, την ποιότητα των ελληνικών και ισπανικών εταιριών, οι οποίες έλαβαν μέρος. «Μια τέτοιου είδους εκδήλωση, μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε ο Ισπανός πρέσβης. Και πρόσθεσε πως τα παραδείγματα των ισπανικών εταιρών οι οποίες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες εταιρίες, να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όσο και σε πιο καινοτόμους, όπως η υπεράκτια αιολική τεχνολογία, μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας, κ.α. «Το ενδιαφέρον που έδειξαν ισπανικές και ελληνικές εταιρείες από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης (μηχανικοί, προγραμματιστές, EPCs, κατασκευαστές, μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας κ.λπ.) για να διερευνήσουν τομείς αμοιβαίας συνεργασίας, είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρει καρπούς τους επόμενους μήνες», ανέφερε με νόημα ο Ισπανός πρέσβης.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες τομεακές εξελίξεις και προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο, ενώ το στέλεχος της Enterprise Greece κ. Νίκος Στάμου, παρουσίασε την μακροοικονομική προοπτική της χώρας και τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη νέων επενδύσεων ΑΠΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες της κ. Ιουλίας Πουρνάρα, Νομικής Συμβούλου ΑΠΕ, EY Law Greece, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο του τομέα ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς και του κ. Θανάση Τσαντίλα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Iberdrola-Rokas, σχετικά με την ανάπτυξη της εταιρείας στην χώρα μας και τις θετικές προοπτικές του κλάδου ΑΠΕ.