Skip to main content

Έντονο παρασκήνιο, τηλεφωνήματα και συστάσεις για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Έντονη κινητικότητα, κυρίως στο παρασκήνιο, μετά την πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών η οποία εναντιώνεται στο εγχείρημα της ανάπλασης στο κέντρο.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το σχέδιο της ανάπλασης του χώρου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η Διεθνής Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Ήδη τρέχει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί κάπου τον Μάιο με Ιούνιο του 2021 όταν και θα επιλεγεί η τελική πρόταση για την ανάπλαση του οικοπέδου των περίπου 180 στρεμμάτων που σήμερα καταλαμβάνεται καθ' ολοκληρία από τη ΔΕΘ.

Παραλλήλως με αυτές τις διαδικασίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και διάφορες πολιτικές και όχι μόνο, διεργασίες γύρω από αυτήν την υπόθεση, ορισμένες στο προσκήνιο και άλλες στο παρασκήνιο. Όσον αφορά τις πρώτες είναι ήδη γνωστή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η «Κίνηση Πολιτών: Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη» η οποία εναντιώνεται στο εγχείρημα της συγκεκριμένης ανάπλασης. Αντίθεση η οποία διατυπώνεται σε ένα μακροσκελές κείμενο υπό τον τίτλο «"Ανάπλαση" της ΔΕΘ: Ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο» στο οποίο το σχέδιο ανάπλασης χαρακτηρίζεται ως “οικονομικό και πολιτικό ατόπημα”, κάτω από το οποίο έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα 108 υπογραφές - δείτε εδώ και εδώ.

Πληροφορούμαι ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει θορυβήσει ορισμένους με αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται έντονη κινητικότητα, κυρίως στο παρασκήνιο. Καρπός, μέρους αυτής της κινητικότητας ήταν η χθεσινή επίσημη μακροσκελής αντίδραση – απάντηση από την Helexpo-ΔΕΘ. Πριν από τη δημοσιοποίησή της είχαν προηγηθεί διάφορα. Θα σας τα πω εν τάχει. Σύμφωνα με πολύ έγκυρη πηγή μου, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα ηγετικά στελέχη του εκθεσιακού φορέα είχαν κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με εκπροσώπους επιμελητηρίων αλλά και κομμάτων και συγκεκριμένα με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καθώς στελέχη αυτών των δύο χώρων συνυπέγραψαν την επιστολή των 108.

Διαβάστε: ΔΕΘ-Helexpo: Η ανάπλαση στο κέντρο η μόνη βιώσιμη λύση για τη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης ζήτησαν να γίνουν οι αναγκαίες συστάσεις ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας σχετικά με την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου. Παράλληλα, ζητήθηκε από ορισμένα Επιμελητήρια της πόλης να υπάρξει δημόσια στήριξη στο εγχείρημα τα ανάπλασης. Όπως πληροφορούμαι, αρκετοί από τους συνομιλητές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου εξέφρασαν τη θέση πως θα ήταν καλύτερο να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ίδια τη Helexpo-ΔΕΘ.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο διοικητικό συμβούλιο της Helexpo-ΔΕΘ το οποίο έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, όπως πληροφορούμαι ο πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κίνηση των 108, μιλώντας μάλλον απαξιωτικά για αρκετούς από τους υπογράφοντες και ζήτησε να υπάρξει δημόσια αντίδραση από το δ.σ. του εκθεσιακού φορέα. Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι συνομίλησε με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά από τα μέλη του δ.σ. ήταν μάλλον επιφυλακτικά -και κάποια και τελείως αντίθετα- με την έκδοση ανακοίνωσης. Τάσσονταν βεβαίως υπέρ του σχεδίου ανάπλασης, αλλά θεωρούσαν περιττό, κάποιοι και άστοχο, να εκδοθεί ανακοίνωση-απάντηση στην κίνηση των 108. Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο πρόεδρος Τζήκας είπε πως είχε ετοιμαστεί ένα σχέδιο ανακοίνωσης την οποία εν τέλει, λόγω του κλίματος, απέφυγε να τη διαβάσει. Τελικά, χθες το μεσημέρι, η διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ, εξέδωσε τη γνωστή ανακοίνωση την οποία περίπου μία ώρα νωρίτερα, είχε αποστείλει και προς τα μέλη του δ.σ. προς ενημέρωση.

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο άλλο μέτωπο, πληροφορούμαι ότι το προ ημερών δημοσίευμα της Voria.gr υπό τον τίτλο “στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση της ΔΕΘ” πυροδότησε κάποιες διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι μεταξύ των 108 που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ είναι και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός και βουλευτής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης κ.ά. Κι όλα αυτά, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο φέρει πρωτίστως τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως με ενημερώνει η πάντα έγκυρη πηγή μου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επομένη του δημοσιεύματος της Voria.gr υπήρξαν ορισμένα τηλεφωνήματα προς κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συνυπέγραψαν το κείμενο. Τη σχετική πρωτοβουλία είχε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης, ενώ τηλεφωνήματα έγιναν και από κάποια κοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία, πάντως, προς το παρόν, δεν έχουν αντιδράσει επισήμως.

Μαθαίνω, όμως, ότι σχετική συζήτηση έγινε και στους κόλπους της δημοτικής παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου, μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ διαλόγου. Μου λένε ότι η Νοτοπούλου στις επισημάνσεις της τονίζει πως το σχέδιο ανάπλασης είναι δημιούργημα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και ασχέτως του βαθμού συμφωνίας ή διαφωνίας θα πρέπει να στηριχθεί. Θυμίζω ότι μεταξύ των 108 που αντιδρούν στο συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης είναι και η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ρία Καλφακάκου.