Skip to main content

Εντοπίστηκαν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό τεχνικών προβλημάτων - διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

Εντοπίστηκαν τα δύο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 157 επιβαίνοντες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους. Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να ρίξει «φως» στα αίτια της τραγωδίας, παρέχοντας πληροφορίες τόσο στην κατάσταση λειτουργίας του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Το Boeing, που πετούσε με προορισμό το Ναϊρόμπι, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα. Τα θύματα ήταν πολίτες περισσοτέρων από 30 κρατών. Στις χώρες που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία συμπεριλαμβάνονται, η Ιρλανδία, η Γεωργία, η Κούβα, η Σουηδία, η Ναμίμπια, το Περού, η Βολιβία, η Γκάμπια, η Σομαλία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία.

Τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του αεροσκάφους διερευνώνται, ενώ σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό τεχνικών προβλημάτων.

Το νέο δυστύχημα με την εμπλοκή αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 ήγειρε ανησυχίες για την ασφάλεια του αναφερόμενου αναβαθμισμένου μοντέλου, καθώς ένα αεροσκάφος παρόμοιου τύπου είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι όλα τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου της θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος. «Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων» ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter.

Αλλά και η Κίνα διέταξε τη διακοπή πτήσεων των αεροσκαφών τύπου 737 MAX 8 που διαθέτουν οι αερογραμμές της. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η αξιοποίηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία ότι «ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων».

Η χθεσινή αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε λίγους μήνες μετά από εκείνη της Lion Air, όταν το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων της ινδονησιακής εταιρίας χαμηλού κόστους κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας με αποτέλεσμα να χαθούν 189 ανθρώπινες ζωές. «Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Boeing 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στους στόλους τους 96 αεροσκάφη 737 MAX.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανέφερε πως η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Boeing ως προς την ασφάλεια είναι καλό.