Skip to main content

Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη η 14χρονη Ζάχρα που είχε εξαφανιστεί

Η Εισαγγελία Ανηλίκων θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, τους λόγους εξαφάνισης καθώς και το αν θα επιστρέψει η 14χρονη στην οικογένειά της.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 14χρονης Ζάχρα, η οποία είχε εξαφανιστεί στις 6 Ιουνίου το πρωί από την περιοχή της Κυψέλης. Η 14χρονη εντοπίστηκε χάρη στην παρατηρητικότητα της Κοινωνικής Λειτουργού του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Γεωργίας Πίσαρη σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Βόρεια Ελλάδα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε, και αυτήν την υπόθεση, με αμεσότητα και επαγγελματισμό, όπως κάνει για κάθε παιδί που εξαφανίζεται ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Κινητοποίησε όλους τους αρμόδιους φορείς, δημοσιοποίησε τα στοιχεία της 14χρονης κι ενημέρωσε το ευρύ κοινό, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αίσιο τέλος χάρη σε όλους όσοι ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν παρά τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες που υπήρξαν από εμπλεκόμενα άτομα φορέων και θεσμών.

Ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος έχει ενημερώσει προφορικά την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου τόσο για την μη έγκαιρη ενημέρωση του οργανισμού για την εξαφάνιση της 14χρονης Ζάχρα καθώς και για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναζήτησής της.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα προβεί άμεσα σε καταγγελίες προκειμένου να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των παιδιών από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά στην περίπτωση εξαφάνισής τους, ανεξάρτητα από το αν είναι παιδί προσφύγων μεταναστών, παιδί ασυνόδευτο, παιδί Ρομά ή παιδί μιας ελληνικής οικογένειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 2.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι όπου οι 1.610 βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας (πηγή: ΕΚΚΑ). Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία κάθε μήνα εισέρχονται στη χώρα μας περίπου 200 ασυνόδευτοι ανήλικοι ενώ το 2016 εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που είχε ενημερωθεί και κινητοποιηθεί ο οργανισμός, τα παιδιά εντοπίστηκαν με 100% επιτυχία.

Την Τρίτη 6/6/2017 η 14χρονη Ζάχρα φεύγει στις 08:00 για το σχολείο της από αυτόνομο διαμέρισμα ΜΚΟ στην Κυψέλη και δεν επιστρέφει ποτέ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η μητέρα της κάνει τη δήλωση εξαφάνισης στο Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν ενημερώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξαφάνιση, όπως γίνεται στην πλειοψηφία των εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων μεταναστών ενώ τυπικά οι αστυνομικές αρχές είναι ενήμερες.

Την επόμενη μέρα στις 09:00, κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ Άρσις σε συνεννόηση με την μητέρα της 14χρονης, καλεί στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» προκειμένου να ενημερώσει για την εξαφάνιση της ανήλικης η οποία έμενε με την οικογένεια της σε αυτόνομο διαμέρισμα της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί άμεσα το Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση και να προβεί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της 14χρονης για να εντοπιστεί άμεσα. Μέχρι αργά το βράδι και κατόπιν επανειλημμένων επικοινωνιών του οργανισμού τόσο με το Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα όσο και με τη μητέρα της ανήλικης δεν είχε δοθεί η άδεια για τη δημοσιοποίηση της εξαφάνισης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Την Πέμπτη 8/6/2017 οι επικοινωνίες και οι έντονες πιέσεις συνεχίστηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αργά το βράδι δόθηκε η φωτογραφία και τα στοιχεία της 14χρονης στον οργανισμό και άμεσα δημοσιεύεται η αφίσα της εξαφάνισης. Η 14χρονη Ζάχρα εντοπίζεται, λίγη ώρα αργότερα, χάρη στην παρατηρητικότητα και την ευαισθησία της Κοινωνικής Λειτουργού, κας Γεωργίας Πίσαρη εργαζόμενης του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που βρισκόταν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα παιδιά προσφύγων μεταναστών. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς που έχουν την ευθύνη της δομής, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί καθώς και το Τ.Α Λαγκαδά. Η 14χρονη ήταν καλά στην υγεία της κι έπρεπε να μεταβεί με συνοδεία στο αρμόδιο Τ.Α προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της και να ενημερωθεί η οικογένειά της. Λόγω του προχωρημένου της ώρας, οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν ήταν σε ετοιμότητα προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για τον εντοπισμό της ανήλικης εντός της δομής κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας την 14χρονη εκτεθειμένη σε άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους ανθρώπους.

Την περασμένη Παρασκευή μετά από πολλές καθυστερήσεις και μετατοπίσεις ευθυνών από τους εμπλεκόμενους φορείς, η 14χρονη συνοδεία 2 Κοινωνικών Λειτουργών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μετέβησαν στο αρμόδιο Τ.Α για την ταυτοποίηση των στοιχείων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 14χρονη ένιωσε ασφάλεια κι εμπιστεύτηκε την προσωπική της ιστορία καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στις Κοινωνικές Λειτουργούς του οργανισμού, οι οποίες και δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους σε οτιδήποτε και αν χρειαστεί.

Μέχρι αργά το βράδυ είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου η 14χρονη να μεταφερθεί σε ξενώνα της ΜΚΟ Άρσις. Η Εισαγγελία Ανηλίκων θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, τους λόγους εξαφάνισης καθώς και το αν θα επιστρέψει η 14χρονη στην οικογένειά της.