Skip to main content

Εντός διμήνου η προκαταρκτική ΜΠΕ για τον TAP

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2011 θα υποβληθεί η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό TAP, ανακοίνωσε σήμερα η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου.

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2011 θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου.

Η Κοινοπραξία προχώρησε επίσης σήμερα στην ανακοίνωση της έκθεσης σκοπιμότητας για τον αγωγό, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το έργο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο αγωγός TAP θα διασυνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου κοντά στη Νέα Μεσημβρία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και θα εκτείνεται για περίπου 185 χιλιόμετρα έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εισερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμιάς.

Η διαδρομή θα διασχίζει τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Χαλκηδόνας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Έδεσσας, Σκύδρας, Αμυνταίου, Πέλλας, Εορδαίας, Καστοριάς, Νεστορίου και Ορεστιάδας. Η έκθεση σκοπιμότητας περιγράφει τις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της επιλεγμένης διαδρομής καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν μέσω του τουρκικού και ελληνικού δικτύου προς Αλβανία και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ιταλία. Τόσο ο TAP, όσο και ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) αλλά και ο «Ναμπούκο» ανταγωνίζονται για το φυσικό αέριο του νέου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί σε πρώτη φάση αναμένεται από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση έχει θέσει πάντως ζήτημα συνεργασίας μεταξύ του ITGI και του TAP, με το σκεπτικό ότι απευθύνονται στις ίδιες πηγές προμήθειας και στις ίδιες αγορές ενώ ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια χάραξη.