Skip to main content

Πωλείται η «Δουμπιά» - Εντός του Ιανουαρίου οι εξελίξεις

Οι leader εταιρείες του κλάδου των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών βρίσκονται σε αναζήτηση πηγών ανθρακούχου νερού.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά γύρω από το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Οι leader εταιρείες του κλάδου των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών βρίσκονται σε αναζήτηση πηγών ανθρακούχου νερού, που μπορούν να ανταγωνιστούν ποιοτικά τα εισαγόμενα.

Αξιοσημείωτη περίπτωση στη δεδομένη συγκυρία αυτή αποτελεί η «Δουμπιά», θυγατρική εταιρεία της Οινοποιίας «Μαλαματίνα», που εκμεταλλεύεται το φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει από την πηγή των Αγίων Αποστόλων στην κοινότητα Δουμπιά του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής. Το ενδιαφέρον των εταιρειών του κλάδου φαίνεται να επικεντρώνεται στη «Δουμπιά», κυρίως μετά την πρόσφατο χαρακτηρισμό από το υπουργείο Τουρισμού του νερού της συγκεκριμένης πηγής ως ιαματικού (αρ. ΦΕΚ 3464/13 Σεπτεμβρίου 2019) και κατάλληλο για χρήσεις Ποσιοθεραπείας και Λουτροθεραπείας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Οινοποιία Μαλαματίνα, αποφάσισε να διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών, κυρίως από τον συγκεκριμένο κλάδο που διαθέτει το οργανωμένο δίκτυο διανομής, και να πουλήσει τη «Δουμπιά». Στόχος είναι η  δανειακή ελάφρυνση της οινοποιίας, ώστε να προχωρήσουν τα επενδυτικά της σχέδια στο κύριο αντικείμενό της, δηλαδή στη ρετσίνα. Τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για τη «Δουμπιά», που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αναλάβει η Ernst & Young και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Το διαφαινόμενο ενδιαφέρον των εταιρειών αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών για τη «Δουμπιά» κρίνεται απόλυτα επίκαιρο και φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον συγκεκριμένο εμπορικό πεδίο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το δίκτυο διανομής. Στο «παιχνίδι» φαίνεται ότι έχουν εισέλθει τόσο εγχώριες, όσο και πολυεθνικές εταιρείες, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό, που εστιάζεται σε δύο παραμέτρους:

Πρώτον, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού ΔΟΥΜΠΙΑ, καθώς θεωρείται ίσως το καλύτερο ανθρακούχο φυσικό νερό της χώρας - κάτι που οφείλεται στη μοναδικότητα της ιαματικής πηγής των Αγίων Αποστόλων-, αφού διαθέτει πολύ καλό επίπεδο οξύτητας και η δομή του ανθρακικού που περιέχει είναι εξαιρετική.

Δεύτερον, στα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα του εργοστασίου εμφιάλωσης , που αφενός διασφαλίζουν υψηλά ποιοτικά στάνταρντς στην εμφιάλωση και αφετέρου επιτρέπουν, ως έχουν, τον πολλαπλασιασμό της παραγωγής σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα της, δεδομένου ότι οι δυνατότητες απόληψης του νερού της πηγής φθάνει σε ετήσια βάση τα 10 εκατ. λίτρα.