Skip to main content

Επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελβετία και Τουρκία για την Entranet

Η καινοτόμος ελληνική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαονίκη, ετοιμάζεται να λανσάρει, μέχρι τον Δεκέμβριο, το νέο της προϊόν σε ελληνική και διεθνή αγορά.

Δύο επενδυτικά funds, ένα ελβετικό και ένα τουρκικό, αλλά και ιδιώτες επενδυτές από Ελλάδα και Κύπρο, θέλουν να επενδύσουν στην Εntranet EΠΕ, η οποία μετά τη μεγάλη επιτυχία με το σύστημα talk2lift, έχει στα χέρια της soft agreements με κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΙΤ), για το νέο της προϊόν, το "house mate".

Οι αποφάσεις από τους μετόχους της Entranet θα ληφθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου, γιατί η εταιρεία είναι έτοιμη, έχει εξελίξει το σύστημα και πρέπει ως το Δεκέμβριο να προωθήσει, ταυτόχρονα, το εμπορικό ντεμπούτο του "house mate", στις αγορές της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, μια κίνηση που για να υλοποιηθεί χρειάζεται κεφάλαια για παραγωγή του προϊόντος και τη δημιουργία αποθήκης.

Η καινοτόμα εταιρεία που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τους Λευτέρη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρούση και Αλέξανδρο Ψυχογιό, έχει ήδη κάνει διεθνή επιτυχία με το "talk2lift", το σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρων.

Η Entranet έχει σήμερα παρουσία με εμπορικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Βρετανία, με τις Entranet Inc. και Entranet Ltd, ενώ έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η Entranet, αν δεν υπήρχε το country risk, θα είχε προχωρήσει σε συνεργασία με αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα που μάλιστα ενδιαφερόταν να δημιουργήσει και μεγάλο τμήμα R&D στη Θεσσαλονίκη. Αλλά αυτό το περιβόητο country risk έκανε τους Αμερικανούς να οπισθοχωρήσουν, όπως και δύο Έλληνες επενδυτές που το 2015 ήταν έτοιμοι να βάλουν σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία.

Όμως η Entranet, που στα χρόνια αυτά κερδίζει βραβεία και διακρίσεις, δεν μπορεί να περιμένει να αλλάξει η συγκυρία στην ελληνική οικονομία. Έχει επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων, έχει "φέρει βόλτα" τη σφαίρα αρκετές φορές συμμετέχοντας σε εκθέσεις και τεχνολογικά events και, τώρα, ήρθε η ώρα να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Το 2015, τα capital controls, καθήλωσαν τις πωλήσεις της εταιρείας, στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η απόφαση λοιπόν είναι να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, περίπου 3 εκατ. δολάρια, για να είναι έτοιμη, πριν το τέλος της χρονιάς, να κάνει την εντυπωσιακή εκκίνηση του "house mate" στη διεθνή αγορά. Εάν τα σχέδιά της προχωρήσουν, οι πωλήσεις του 2017, όπως υπολογίζεται, θα είναι της τάξης των εκατομμυρίων, σε σύγκριση με τις 100.000 ευρώ του 2015.

Ο κρίσιμος μήνας των αποφάσεων και των εξελίξεων, θα είναι για την εταιρεία, ο Σεπτέμβριος. Για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχουν κλειστεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο funds, μέσα στον ίδιο μήνα θα γίνουν και οι συναντήσεις με τους private investors ενώ είναι προγραμματισμένη και επιχειρηματική αποστολή στο Ντουμπάι.

Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα, εκτός από το talk2lift, αναπτύσσει: Το Housemate, μία συσκευή ελέγχου συστήματος «έξυπνου σπιτιού», το «Ηοusemate +» που παρακολουθεί και την υγεία του ενοίκου, όπως και το MyCane, φωνητικά ελεγχόμενο μπαστούνι για τυφλούς.

Με το "housemate", προϊόν πατενταρισμένο που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Διαδικτύου, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, μέσα σε ένα σύστημα έξυπνου σπίτιού (τηλεοράσεις και περιφερειακά, συσκευές θέρμανσης και ψύξης, κλπ).