Skip to main content

Εντυπωσιάζει το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας

Η επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απάντηση στην κρίση υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του
Στο ρυθμό του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας ζει η πόλη της Θεσσαλονίκης από χθες. Πρωτοποριακά προϊόντα και ιδέες θα παρουσιαστούν στην πόλη μέχρι τις 16 Μαϊου, κατόπιν  πρωτοβουλίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ.

Στάσεις λεωφορείων που λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια, «πράσινο» λεωφορείο, GPS που «γνωρίζει» τις συνήθειες του οδηγού-χρήστη και προσαρμόζεται σε αυτές, καθώς και «έξυπνα» σταντς με πληροφορίες για την πόλη μπορεί να συναντήσει κανείς κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας, η έναρξη του οποίου έγινε χθες με την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο.

«Η καινοτομία είναι η λέξη – κλειδί. Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα και πρέπει να έχει το μέλλον που της αξίζει. Γι΄ αυτό και είναι απαραίτητο ένα σχέδιο δράσης για την καινοτομία», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος στην ομιλία του. Ο κ. Μπακατσέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απάντηση στην κρίση.

«Διαμορφώνουμε σήμερα τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να υποδεχτούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η σφοδρή οικονομική κρίση μάς έχει φέρει μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Οφείλουμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους, νέες μεθόδους, νέες φόρμουλες για να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ανταγωνιστικοί και καινοτόμοι από την κρίση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

«Η αφορμή για να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού στην Ελλάδα ήταν τα αντίστοιχα φεστιβάλ που βλέπαμε να γίνονται στο εξωτερικό, ενώ, την ίδια στιγμή, παρακολουθούσαμε τη ζώνη καινοτομίας και τα άλλα σημαντικά έργα για την πόλη, όπως η επέκταση του αεροδιαδρόμου, το μετρό, η επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι και το νέο εκθεσιακό κέντρο να μην προχωρούν», τόνισε.

Παρατήρησε  ότι η χώρα μας είναι παντελώς απούσα από τον ευρωπαϊκό χάρτη καινοτομίας. «Τη στιγμή που η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και άλλες χώρες πρωτοστατούν στην υπόθεση της καινοτομίας, ως παράγοντα ποιότητας και αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που διενεργείται δημόσια διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε για τους τρόπους με τους οποίους θα διαπεράσει η ιδέα της καινοτομίας την εκπαίδευση, τη Δημόσια Διοίκηση και θα γίνει εγγενές στοιχείο των ακολουθούμενων πολιτικών, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αυτού του διαλόγου», πρόσθεσε.

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια εκπληκτική αλλαγή στο παραγωγικό σύστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο νέο τοπίο κυριαρχεί η οικονομία της γνώσης», επεσήμανε ο κ. Μπακατσέλος. «Πρόκειται για ένα τοπίο που ευνοεί ιδιαίτερα τον Έλληνα επιχειρηματία», συνέχισε, «ειδικά τον μικρομεσαίο και ακόμα ειδικότερα τον βορειοελλαδίτη. Πώς όμως θα πειστούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας να προχωρήσουν με διάθεση πρωτοπορίας σε τόσο δομικές, ουσιαστικά επαναστατικές αλλαγές; H απάντηση μάς ήρθε δυστυχώς από τα ίδια τα πράγματα. Η κρίση μάς ωθεί να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερα μερίδια για όλους και δεν θα αποκλείει κανένα. Σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που ακόμα και οι μικρές επενδύσεις μπορούν να πιάσουν πραγματικά τόπο και να προσφέρουν πολύτιμη ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και νέα ζωή στη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία», σχολίασε ο κ. Μπακατσέλος.  

«Γι’ αυτούς τους λόγους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο ένα σχέδιο δράσης για την καινοτομία. Ο σκοπός μας είναι να σπείρουμε νέες ιδέες, να δημιουργήσουμε ερεθίσματα και να στηρίξουμε έμπρακτα την υπόθεση της καινοτομίας. Ο νέος θεσμός που δημιουργείται από τo ΕΒΕΘ και τη ΔΕΘ στόχο έχει να αναδείξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Να αναδείξουμε την επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία ως απάντηση στην κρίση. Το πρώτο Φεστιβάλ Καινοτομίας στην Ελλάδα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και – μέσα απ΄αυτό - θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την πόλη μας σε πόλη του μέλλοντος. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει αντάξιος συνομιλητής του Όσλο, της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης, του Μιλάνου και τόσων άλλων».

Στην εκδήλωση μίλησε η Γενική Διευθύντρια / CEO και συνιδρύτρια του χρηματοπιστωτικού ομίλου IKOS, Έλενα Αμβροσιάδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της YDREAMS Antonio Camara, ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Design, Horge Perez και η  Υποδιευθύντρια του MIT Senseable City Laboratory, Sehee Min.

Οι πρωτοπόροι Έλληνες που βραβεύτηκαν, εκτός από την Έλενα Αμβροσιάδου, ήταν ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλειος Μακιός και ο  Ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του Ομίλου Μασούτης, Διαμαντής Μασούτης.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους μίλησαν για την καινοτομία  ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΑΜΕRESCO, Γιώργος Σακελλάρης, ο Καθηγητής  Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας, Νικόλαος Χρηστάκης και ο Διευθυντής Σχεδιασμού της Ferrari, Νικόλαος Τομπάζης. Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Μάρκος Μπόλαρης, η γγ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο  καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ  και μέλλων Πρόεδρος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.», Ελευθέριος Ιακώβου, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών της Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.

Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Καινοτομίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα φέρνοντας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό που έχουν πρωτοπορήσει στην καινοτομία.

Παράλληλα η έκθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι μέχρι την Κυριακή 16 Μαΐου, προβάλλει νέα προϊόντα που αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας, κάποια από τα οποία έχουν βραβευθεί από καταξιωμένους θεσμούς στην Ευρώπη, ενώ περιλαμβάνει τον διαδραστικό χώρο Idea Factory, όπου μπορούν οι επισκέπτες να πειραματιστούν.
 
Την ίδια στιγμή σε όλη την πόλη πραγματοποιούνται πρωτότυπες ενέργειες όπως το Πράσινο Σπίτι, τα Innovation Café και το Πράσινο Λεωφορείο, που κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα που έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.