Skip to main content

ΕΟΔΥ: Η εντολή δεν ήταν βγάλτε τις μάσκες, ήταν αποκλιμακώστε με αυτοσυγκράτηση

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι «η εντολή δεν ήταν βγάλτε τις μάσκες, ήταν αποκλιμακώστε με αυτοσυγκράτηση όσο επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα»

«Είμαστε σε μια δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων, δεν είμαστε σε κατάσταση ισορροπίας. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι αγώνας αντοχής», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

«Αυτή την ώρα, υπάρχει το κύμα Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό», τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, εξηγώντας πως αυτές οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι αυτές που γίνονται πιο μεταδοτικές και όχι πιο τοξικές, δεν σκοτώνουν τον ξενιστή τους, για να επιβιώσει ο ίδιος ιός.

Σε σχέση με τη χρήση μάσκας διευκρινίζει ότι «η εντολή δεν ήταν βγάλτε τις μάσκες, ήταν αποκλιμακώστε με αυτοσυγκράτηση όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.  Αποκλιμακώθηκε η ένταση, η υπερβολή στην χρήση της μάσκας».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, έκανε ειδική αναφορά και στα ΚΟΜΥ, τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες ιδρύθηκαν κατά την πανδημία, με κύρια χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. «Έχει σχηματιστεί αυτό το δίκτυο που είναι κατεσπαρμένο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και επεκτείνονται, συνεχώς τα εξοπλίζουμε και τα επανδρώνουμε, γιατί απαρτίζονται από οδηγούς  και νοσηλευτές. Έχουν κάνει πάρα πολλά τεστ, ράπιντ κυρίως τώρα και μοριακά παλαιότερα και έχουν διεκπεραιώσει και τους εμβολιασμούς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ήταν ένα μεγάλο εργαλείο στην διαχείριση της πανδημίας και όπου χρειαστεί σπεύδουν να βοηθήσουν».

Το κυρίαρχο όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. «Τα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, οι αποστάσεις, είναι επίσης είναι ένα ακόμα όπλο μέσα στην ίδια φαρέτρα. Δεν αντικαθιστά ούτε υποκαθιστά το ένα το άλλο».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε πως «όσους περισσότερους εμβολιασμένους έχεις σε μια κοινότητα τόσο μεγαλύτερο το τείχος ανοσίας που δημιουργείται», παρότι τα παιδιά δεν είναι αυτά που νοσούν βαρύτερα, «εκεί το όφελος για τους νεότερος είναι περισσότερο έμμεσο».