Skip to main content

Εορταστικό τριήμερο για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Σε μια τεράστια σκηνή με πολλαπλά φαντασμαγορικά δρώμενα και χιλιάδες θεατές θα μετατραπεί και φέτος η Ναύπακτος στο τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Σε μια τεράστια σκηνή με πολλαπλά φαντασμαγορικά δρώμενα και χιλιάδες θεατές θα μετατραπεί και φέτος η Ναύπακτος στο τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2009. Ο Δήμος της Ναυπάκτου διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις και επιφυλάσσει στους επισκέπτες πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπλήξεις με σκοπό να τιμήσει και να γιορτάσει ακόμα μια χρονιά την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής ιστορίας.
 
Η φετινή 438η επέτειος θα ξεκινήσει σήμερα οπότε και η Ναύπακτος αναμένεται να πλημμυρίσει κυριολεκτικά με επισκέπτες. Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντυπωσιακές παρελάσεις και πολλά άλλα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου το βράδυ του Σαββάτου που ως συνήθως, εξελίσσεται σε μοναδικό και εντυπωσιακό υπερθέαμα.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το εκπληκτικό πισωγύρισμα στο χρόνο μέσω και των υπολοίπων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν την ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων «CERS» όπου με ενδυμασίες εποχής και θέμα «Η καθημερινή ζωή πριν την ναυμαχία» θα δώσουν το στίγμα της εποχής της Ναυμαχίας, καθώς και την μεγάλη παρέλαση FIRE PARADE στις 9:15 το βράδυ, όπου φωτιές και τύμπανα πριν από τη μάχη, σε σκηνοθεσία Ιων. Κεχαγιόγλου συνθέτεται ένα θεαματικό σκηνικό.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Ναυπάκτου και η Αναπτυξιακή Εταιρία Ναυπάκτου με επικεφαλής τον κ Νίκο Κούμπιο σε συνεργασία με τον Δήμο του Παλέρμο θα πραγματοποιήσουν μια σύντομη διάλεξη και μία έκθεση των προϊόντων διατροφής του διανομείου των γαλέρων εκείνης της εποχής με αυθεντικές γεύσεις και συνταγές από τη Μαρία Λόη και γνωστούς Σεφ του Παλέρμο.
 


Το μεστό και εκπληκτικό σε θέαμα και συμβολισμούς τριήμερο συνεχίζεται με συμμετοχές από τις ξένες αντιπροσωπείες, τον διάπλου της ιστορικής γόνδολας της Βενετίας «Gondolone» συνοδευόμενη από 2 ακόμα γόνδολες εποχής και 16 γονδολιέρηδες, τους «In guardia» ιστορική φρουρά των ιπποτών της Μάλτας, παρουσιάσεις λευκωμάτων, ειδικές ομιλίες όπως αυτή από τον καθηγητή Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Ρώμης με θέμα «Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα στη Ναύπακτο: Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια», με σκακιστικό αγώνα «Μια μάχη στρατηγικής πριν την Ναυμαχία», και άλλα πολλά που θα προσπαθήσουν να δώσουν υπόσταση στο μήνυμα της 438ης επετείου που επιθυμεί να διεθνοποιήσει τον χαρακτήρα της γιορτής της Ναυμαχία της Ναυπάκτου, αποτελώντας παράλληλα τόπο παραγωγής πολιτισμού.
Επίλογος των εκδηλώσεων η επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου και η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετέχουν, Ιταλία και Μάλτα.

Το Ιστορικό της Ναυμαχίας

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 όπου συγκρούστηκε ο ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα ενάντια στον ενιαίο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου».

Business Story
Off