Skip to main content

Έως 50% λιγότεροι οι εισακτέοι στο Τ.Ε.Ι. Κοζάνης

Δυσάρεστα τα αποτελέσματα για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που είδε τους εισακτέους του να μειώνονται δραματικά σε σύγκριση με πέρσι.
Τις 3.503 φτάνουν φέτος οι κενές θέσεις των διάφορων τμημάτων στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας,  έναντι των 3.474 που ήταν το 2008. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το παράρτημα του Ιδρύματος στην Κοζάνη. Ενώ πέρσι οι εισακτέοι ήταν 940, φέτος τα άτομα που θα υποδεχτεί δεν ξεπερνούν τους 787.
 
Μάλιστα τη φετινή χρονιά το τμήμα Αντιρρύπανσης θα έχει μόλις δυο πρωτοετείς φοιτητές παρά τις 207 προσφερόμενες θέσεις. Ακολουθεί, το παράρτημα της Φλώρινας το οποίο για το τμήμα Ζωικής Παραγωγής δεν θα έχει κανένα εισακτέο.
Επίσης στα τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και Φυτικής Παραγωγής ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ήταν συνολικά 276 οι εισακτέοι φτάνουν μόνο τους 2. Τέλος, το παράρτημα του Ιδρύματος στη Καστοριά παρουσιάζει μείωση των θέσεων του κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Την εικόνα αυτή της ερήμωσης των τμημάτων του ΤΕΙ αλλάζει το παράρτημα των Γρεβενών, καθώς οι εισακτέοι αυξήθηκαν σε 124 από τους 83 που ήταν πέρσι. Αυτό οφείλεται στη δημιουργία δύο νέων τμημάτων, του τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και του τμήματος  Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων που άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά.
Μεγάλος είναι και ο αντίκτυπος της ερήμωσης αυτής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στην τοπική οικονομία.
Η αγορά θα στερηθεί ένα σημαντικό ποσό που αναμενόταν να εισρεύσει, καθώς όπως υπολογίζεται κάθε φοιτητής ξοδεύει γύρω στα 10.000 ευρώ για τις σπουδές του ετησίως. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων καθώς πολλά διαμερίσματα θα μείνουν ξενοίκιαστα.

Η εικόνα αυτή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμβαδίζει με την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα της περιφέρειας το τελευταίο διάστημα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους ώστε να συμπεριλάβουν τμήματα της περιφέρειας στο μηχανογραφικό τους δελτίο αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αναδεικνύει περισσότερο την γενικότερη υποβάθμιση των περιφερειακών αυτών τμημάτων.

Δημήτρης Τσάκωνας