Skip to main content

Έως και οκτώ χρόνια για να... ωριμάσει μια επένδυση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα θα χρειαστούν από έξι έως και οκτώ χρόνια προκειμένου να θεωρηθεί... ώριμη μία επένδυση όταν ξεκινάει από το μηδέν.

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, ωστόσο είναι αληθινό, δυστυχώς. Ξέρετε ποιος είναι ο μέσος χρόνος ωρίμασης μιας επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα; Εξι με οκτώ χρόνια.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα και έτσι δίνεται και μια απάντηση στο γιατί όλοι την αποφεύγουν. Βεβαίως, ο παραπάνω κανόνας αφορά στις πρωτογενείς επενδύσεις, που ξεκινούν από το μηδέν. Όπερ σημαίνει ότι σε άλλα επίπεδα τοποθετήσεις γίνονται και είναι αυτές που δίνουν σήμερα τον τόνο.

Για παράδειγμα στην αγορά εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναβγεί προς πώληση το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», από τον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς. Κι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να περάσει το νοσοκομείο στο δημόσιο, μέσω του ΕΣΥ. Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και στη νέα απόπειρα, ο πήχης της πώλησης δεν πρόκειται να πέσει (και πολύ) κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, όπου είχε μπει και την τελευταία φορά.

Την ίδια ώρα, πηγές από την αγορά επιμένουν ότι το CVC Capital εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει τελικώς βελτιωμένη προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική. Εξ ου και οι αποκλειστικές παρουσιάσεις της εταιρείας, που ζήτησε και ξεκίνησαν από τον όμιλο Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων. Μια κίνηση του ίδιου fund που διέφυγε της προσοχής είναι η εξαγορά της Creta Inter Clinic στην Κρήτη. Σηματοδοτεί το άνοιγμα του στην περιφέρεια.

Και τέλος, όλα δείχνουν ότι μπαίνει στην τελική της ευθεία η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνουμε ότι η Deloitte θα συνδράμει την Lamda Development στην διαμόρφωση της τελικής λίστας των συνεπενδυτών για το project, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το ομολογιακό της τελευταίας ύψους 300 εκατ ευρώ.