Skip to main content

Παραμένουν τα SMS - Απελευθερώνονται από αύριο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας - Με sms και κωδικό 6 η μετάβαση σε κατάστημα εστίασης

Μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα αρθούν οι περιορισμοί στις υπερτοπικές μετακινήσεις, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα sms, ανακοίνωσε το απόγευμα της Μ. Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για τη μετάβαση σε κατάστημα εστίασης, η οποία επανεκκινεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου, οι πολίτες καλούνται να αποστέλλουν sms με κωδικό «6».

«Τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν στις 22.45 και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε στα σπίτια μας στις 23.00», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι από αύριο Πέμπτη είναι ανοιχτές οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν από τις 3 Μαΐου θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο υπαίθριους χώρους, δεν θα επιτρέπεται η μουσική, ενώ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 το βράδυ. Αύριο θα γίνουν διευκρινήσεις σχετικά με τους ΚΑΔ που θα ανοίξουν και για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Αναφερόμενος αρχικά στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στους Ιερούς Ναούς, επανέλαβε τα ισχύοντα μέτρα δηλαδή μέσα στους ναούς την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και στους εξωτερικούς χώρους ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Η χρήση διπλής μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ ιερείς, ψάλτες νεωκόροι υποχρεούνται να υποβάλλονται σε self test.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών θα ισχύουν τα εξής:

– Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

– Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

– Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Στα μέτρα της Κυριακής του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε τη συνάθροιση σε σπίτια έως δύο οικογενειών με εννέα άτομα σε εσωτερικό και 12 σε εξωτερικό χώρο.

Ξεκαθάρισε δε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23.00, οπότε τα καταστήματα εστίασης οφείλουν να κλείνουν από τις 22.45. «Στις 23.00 ακριβώς να είμαστε όλοι στα σπίτια μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφπουργός Πολιτικής Προστασίας.