Skip to main content

Έως το τέλος του 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά - Υπεγράφη η σύμβαση

Σήμερα υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση και έτσι ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Μετά από 30 χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων, εμπόδια ακόμα και δικαστικές προσφυγές, η μεγάλη ανάπλαση στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά.

Σήμερα, λοιπόν, υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση που ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών για τα έργα της πρώτης φάσης ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με την ανάδοχο κοινοπραξία Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Κώστας Γιουτίκας, ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η πρόεδρος της ΜΑΘ Μαρία Καραγιάννη, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας καθώς και η δημοτική αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τζιτζικώστας: Θα γίνει πραγματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης

Για μια πολυετή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται πράξη, μίλησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δέσμευση της Περιφέρειας, που, όπως είπε, «όχι μόνο υποστήριξε το αίτημα για παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι και ο φορέας ο οποίος εξασφάλισε και αξιοποιεί τους πρώτους σημαντικούς πόρους».

«Είχα, άλλωστε προσωπικά δεσμευτεί, όταν παραχωρήθηκε το στρατόπεδο στον δήμο, ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες έναρξης του έργου», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Σημείωσε ότι γίνεται «πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ως το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες». Ο περιφερειάρχης ζήτησε «το έργο να προχωρήσει γρήγορα και μετά την πρώτη του φάση» καθώς, όπως ανέφερε, «το δικαιούται η δυτική Θεσσαλονίκη και η πόλη, γιατί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης».

Δεμουρτζίδης: Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα αποτελέσει ένα μωσαϊκό σύνθετο χρήσεων

«Ήρθε η ώρα να υπογράψουμε, σας καλωσορίζω στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων σήμερα αποκτούν νόημα και ουσία». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημειώνοντας πως σήμερα είναι η μέρα που οι μακέτες γίνονται πραγματικότητα. Συγκινημένος τόνισε ότι σήμερα φτάσαμε στο τέλος του μίτου της Αριάδνης και όλα όσα σχεδιάστηκαν θα αρχίζουν να υλοποιούνται.

Ο δήμαρχος έκανε ιστορική αναδρομή στα όσα έγιναν και αναφέρθηκε σε όλους όσους συνέβαλαν για να ξεκινήσει το έργο ανάπλασης. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στον περιφερειάρχη, σε πρώην δημάρχους καθώς και στη συμβολή της νυν κυβέρνησης αλλά στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα αποτελέσει ένα μωσαϊκό σύνθετο χρήσεων. Με αυτές τις χρήσεις θα αλλάξει η καθημερινότητά μας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής μας. Θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και θα μπολιαστεί ο αστικός ιστός μέσα στη φύση, θα ενώσουμε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεμουρτζίδης.

Για σημαντική μέρα στο ξεκίνημα του φθινοπώρου μίλησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά αλλά για τη δυτική Θεσσαλονίκη και όλη την πόλη.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο εκπρόσωπος της «Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη» Αθανάσιος Παπανικολάου σημείωσε από την πλευρά του ότι η κοινοπραξία έχει πλήρη συναίσθηση της σπουδαιότητας του έργου και θα γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας σαν έναν από τους παράγοντες που θα συντελέσουν στην άψογη εκτέλεση του έργου και στην απόδοση του στους κατοίκους της πόλης. «Να τηρήσουμε πιστά τα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε σε εκείνο το σημείο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα έργα της πρώτης φάσης για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά. Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.