Skip to main content

Επαφές Δόλλη με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη

Συνολική και όχι σπασμωδική αντιμετώπιση των θεμάτων του Ελληνισμού της Διασποράς, ουσιαστική αξιοποίηση της Ομογένειας και έργα όχι λόγια, θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον Ελ
«Συνολική και όχι σπασμωδική» αντιμετώπιση των θεμάτων του Ελληνισμού της Διασποράς, «ουσιαστική αξιοποίηση» της Ομογένειας και «έργα όχι λόγια», θα είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον Ελληνισμό της Διασποράς, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

Ο κ. Δόλλης, ο οποίος ήταν ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που συνόδευε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, είχε την ευκαιρία αυτές τις μέρες να συναντηθεί με στελέχη ομογενειακών φορέων και να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ομογενειακά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ύστερα από δεκαπέντε χρόνια θα πρέπει να επανεξεταστεί ο θεσμός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ώστε το ΣΑΕ να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και στις ανάγκες όχι μόνο των αποδήμων, αλλά και της νέας γενιάς».

Ο κ. Δόλλης επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τα μέλη του συμβουλίου του ΣΑΕ και θα συζητήσει όλες τις πτυχές για τη λειτουργία και την αποστολή του ΣΑΕ.

«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και με πνεύμα ενότητας θα προχωρήσουμε μπροστά, επιλέγοντας το σωστό δρόμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «βασική επιδίωξη θα είναι και η επαφή των ατόμων ελληνικής καταγωγής με την Ελλάδα, αναζητώντας αποτελεσματικούς τρόπους μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό. Τα πρόβλημα της γλώσσας και της ελληνικής κληρονομιάς εκτός Ελλάδας δεν θα λυθεί με μερικούς αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε όλες του τις διαστάσεις, πάντα με διάλογο και κουβεντιάζοντας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην αξιοποίηση της σύγχρονων μέσων.

Όσον αφορά το «Ομόλογο της Διασποράς», για το οποίο έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Δόλλης είπε ότι «γίνεται η σχετική μελέτη και προετοιμασία και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Στις επισκέψεις του σε ομογενειακά ΜΜΕ και ομογενειακούς φορείς, ο υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ, Βασίλη Κασκαρέλη, και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, η κ. Μπαλτά διοργάνωσε στο Γενικό Προξενείο συγκέντρωση με τη συμμετοχή προέδρων και αξιωματούχων ομογενειακών ομοσπονδιών, συλλόγων και οργανισμών για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια.

Ο κ. Δόλλης έδωσε μια πρώτη εικόνα για τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς που θα διέπουν τη φιλοσοφία του υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης για τον Ελληνισμό της Διασποράς, όπως:

- Η χάραξη πολιτικής με υποδομή, γερή βάση και μέλλον.

- Η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

- Η επανεξέταση του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

- Συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της παιδείας.

- Στενή συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού για κοινή και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των θεμάτων που σχετίζονται με τα δύο αυτά υπουργεία.