Skip to main content

Επαφές ΗΠΑ- Κούβα για την πετρελαιοκηλίδα

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί κινείται προς ανατολάς, κι ενδέχεται να πλήξει τη Φλόριδα και την Κούβα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενημερώνει την Κούβα για την διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί κινείται προς ανατολάς, κι ενδέχεται να πλήξει τη Φλόριδα και την Κούβα.

Η υπηρεσία αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα «επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Κούβας για την διαρροή πετρελαίου και όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για το πώς προβλέπεται να κινηθεί», δήλωσε ο Γκόρντον Ντάγκουιντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι ΗΠΑ «έχουν συζητήσεις εργασίας με την κυβέρνηση της Κούβας για να ενημερώνουν [τα στελέχη της] για τις εξελίξεις».
Ο Ντάγκουιντ είπε ότι οι συνομιλίες χθες Τετάρτη είχαν στόχο «να ενημερωθούν [οι Κουβανοί] για τις εξελίξεις».

Δεν διευκρίνισε πότε άρχισαν οι σχετικές επαφές, πού γίνονται ή ποιος λαμβάνει μέρος σε αυτές.

«Δώσαμε πληροφορίες υποβάθρου σχετικά με τα αίτια της διαρροής, τονίσαμε ότι το να σταματήσουμε τη διαρροή αργού πετρελαίου είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα, και εξηγήσαμε την προβλεπόμενη κίνηση της πετρελαιοκηλίδας», ανέφερε σε ανακοινωθέν του.

«Επίσης διαβιβάσαμε την πρόθεση [της κυβέρνησης] των ΗΠΑ να διατηρηθεί η επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κούβας για τις εξελίξεις».

Από το Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η πετρελαιοκηλίδα παρασύρεται από ένα ισχυρό υποθαλάσσιο ρεύμα το οποίο αναμένεται να πλήξει τη Φλόριδα μέσα σε έξι ημέρες.

ΗΠΑ και Κούβα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις σχεδόν μισό αιώνα, ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα άρχισε συνομιλίες με την Αβάνα για ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Αϊτής.

Παρά τις αρχικές ελπίδες για δραστική βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα, τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, η ένταση κλιμακώθηκε ξανά πρόσφατα.