Skip to main content

Επαφές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της ΕΣΗΕΜΘ

Αντιπροσωπεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης είχαν χθες τηλεδιασκέψεις με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της ΕΣΗΕΜΘ.

Η νέα κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και το δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ/Θ).

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΘ πως οι εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ήσαν οι πρώτες οι οποίες επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, αρχής γενομένης από την έκθεση της Βαρκελώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν περίπου 500 εκθέσεις παγκοσμίως με οικονομική ζημιά 81,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Έτσι και η ΔΕΘ αναγκάστηκε να αναβάλει την έκθεση Frescon και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου με τη δεύτερη να έχει προγραμματιστεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον ερχόμενο Οκτώβριο. Φυσικά προγραμματίζεται κανονικά και η ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Εκ μέρους των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις ώστε να ενημερωθούν για αντίστοιχα ζητήματα όπως η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ για αιμοληψίες και στέγαση αστέγων, το σχέδιο ανάπλασης και η χωροταξία του, οι ζημιές από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Μετά το τέλος της συζήτησης οι συμμετέχοντας συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ευχή η επόμενη συνάντηση να γίνει κάτω από κανονικές συνθήκες.

Εκ μέρους της ΔΕΘ στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του δ.σ., Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Αλέξης Τσαξιρλής.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από το συντονιστή της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Δουίτση, το μέλος της γραμματείας Στράτο Κερσανίδη, τους βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αμανατίδη, Χρήστο Γιαννούλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτη Φάμελλο.

Τηλεδιάσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με την ΕΣΗΕΜ/Θ

Με το δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ/Θ) συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάλογων συναντήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φορείς, σωματεία και θεσμούς της πόλης για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από δύο ζητήματα:

τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα οποία επιτάθηκαν με την κρίση του κορωνοϊού
τα προβλήματα με την αντικειμενική ενημέρωση και τη δημοκρατία
Βρισκόμαστε δηλαδή σε μία κατάσταση στην οποία έχουμε ευάλωτους δημοσιογράφους και κατ’ επέκταση, ευάλωτη ενημέρωση.

Εκ μέρους των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε πολύ έντονα το ζήτημα της δημοκρατίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης στα ΜΜΕ, ιδίως στην τηλεόραση, από όπου σχεδόν απουσιάζει η γνώμη της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γίνεται στο όνομα μιας δήθεν εθνικής ομοψυχίας μπροστά στην υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα η τελευταία να φέρει μαζί της και μια κρίση δημοκρατίας. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κρίση του κορωνοϊού να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας.

Σημείωσαν ακόμη πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια κυνική και προκλητική μονομέρεια στην ενημέρωση. Αποτέλεσμα είναι να πλήττεται τόσο η ενημέρωση όσο και οι άνθρωποι.

Αναφέρθηκαν δε στη φίμωση των υγειονομικών οι οποίοι δεν μπορούν να δίνουν πληροφορίες και αυτό θα γίνεται μόνο μέσω της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης. Έτσι η κοινή γνώμη δεν μαθαίνει π.χ. πως υπάρχουν κλίνες σε ΜΕΘ οι οποίες δεν λειτουργούν επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και το προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Τέλος για τη διαφημιστική καμπάνια «μένουμε σπίτι» η οποία κόστισε 11 εκατομμύρια ευρώ, σημειώθηκε εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα κριτήρια χορήγησης με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη ομηρία των ΜΜΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης άκουσαν με προσοχή και σημείωσαν τα αιτήματα της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφορικά με τα εργασιακά που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του Τύπου που βρίσκονται σε επίσχεση, με τους μακροχρόνια άνεργους δημοσιογράφους και με το αίτημα να επεκταθεί η πώληση των εφημερίδων και στα πολυκαταστήματα (σούπερ μάρκετ).

Στη συνάντηση εκ μέρους του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ πήραν μέρος ο πρόεδρος Νίκος Καρράς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ρωμανός Κοντογιαννίδης και το μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ και αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Παναγιώτης Νεστορίδης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, το μέλος της γραμματείας, Στράτος Κερσανίδης, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος.