Skip to main content

Εντυπωσιακές εκτιμήσεις για κοιτάσματα μεγέθους Λεβιάθαν στον Θερμαϊκό

Μπορεί ο Θερμαϊκός κόλπος να αναδειχθεί στον ενεργειακό τροφοδότη ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου και μάλιστα για πολύ μεγάλο διάστημα;

Ένα άρθρο του κ. Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κοίτασμα του μεγέθους του ισραηλινού Λεβιάθαν", ήρθε να ξυπνήσει μνήμες για μια υπόθεση ξεχασμένη, κατά περίεργο τρόπο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναγράφεται το ιστορικό των ερευνών στον ελλαδικό χώρο. Στο θέμα που μας ενδιαφέρει σημειώνει, ότι η ΔΕΠ, με την ίδρυσή της το 1985, παραχώρησε 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.

Για το φυσικό αέριο, πριν από χρόνια και σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είχε δηλώσει ο κ. Παντελής Παπάζης, Ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου, πρώην στελέχους της ΕΧΧΟΝ, ότι οι έρευνες στην Επανομή ξεκίνησαν το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 1989 όταν και βρέθηκαν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων.

Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία και υποδομή για την εκμετάλλευση αερίου, δόθηκε εντολή να μπει η αξιοποίηση τους σε "αναμονή". Τοποθετήθηκαν δηλαδή ειδικές σφραγίδες, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η εγκατάσταση για να βγει το φυσικό αέριο  μέσα στα επόμενα χρόνια.  «Όταν ένα κοίτασμα μπαίνει σε αυτό που λέμε "κατάσταση αναμονής", ισχύει για τρία με πέντε χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αποφασίζεις αν τελικά θα το εκμεταλλευτείς ή θα το "κλείσεις" οριστικά.

Το πόσο όμως ανεκμετάλλευτα παραμένουν αυτά τα κοιτάσματα επί τόσα χρόνια και το πόσο εγκληματική παραμένει η ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών φαίνεται από το παράδειγμα της Επανομής. Ακόμα και τώρα, οι δύο γεωτρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, παρά το αυξημένο οικονομικό κόστος για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων, προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχή ίση σε έκταση με την Κεντρική Μακεδονία για τα επόμενα 20-30 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Π. Παπάζη.

Σημειώνω, ότι η εικόνα των σφραγισμένων εγκαταστάσεων είναι αποκαρδιωτική, καθώς έχουν σκουριάσει όλα τα μηχανήματα και οι σωλήνες. Γι’ αυτό και ο κ. Παπάζης κάνει λόγο για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων.

Αυτά ως προς το λησμονημένο πρόσφατο παρελθόν. Το χθεσινό άρθρο όμως του καθηγητή Α. Φώσκολου, στο Defence-Point, βάζει φωτιά ιδιαιτέρως με τον εντυπωσιακό τίτλο "Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κοίτασμα του μεγέθους του ισραηλινού Λεβιάθαν". Παρατηρεί μάλιστα ότι μπορεί για τους πολλούς να αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο, όμως είναι κοινό μυστικό στους κόλπους των ειδικών, ότι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο Θερμαϊκός κόλπος, μπορεί να αναδειχθεί στον ενεργειακό τροφοδότη ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου για πολύ μεγάλο διάστημα, όπως μαρτυρούν εξειδικευμένες έρευνες στη γεωλογική μορφολογία του εν λόγω θαλάσσιου χώρου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων γράφει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος: «Ο Θερμαϊκός φιλοξενεί κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου το οποίο προέρχεται από ηφαιστειακές εκρήξεις και αποτελεί ένα μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν είναι μόνο ο Θερμαϊκός που φιλοξενεί τη μικρή "λεκάνη", υπάρχει μια μεγάλη κι άλλη μια μικρή, με το κοίτασμα να εκτείνεται πιο μακριά και από τα πόδια της Χαλκιδικής.

» Πρόκειται για μια λίμνη, η οποία, όπως και ο Θερμαϊκός, περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο (φυσικό αέριο) που εκλύεται μπορεί να αξιοποιηθεί μετά από τον διαχωρισμό του από το διοξείδιο του άνθρακα, με βάση μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στο διάσημο αμερικανικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο MIT, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ».

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί εδώ, ότι το 2014 η ελληνική εταιρεία Energean και η ισραηλινή Ratio, έδωσαν προσφορές στην τότε κυβέρνηση με στόχο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στις δυο αυτές εταιρείες, είναι ότι το κοίτασμα έχει το μέγεθος τουλάχιστον του Λεβιάθαν στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)! Πιο αισιόδοξοι για το εν λόγω κοίτασμα είναι και οι διακεκριμένοι καθηγητές, Ζελιλίδης και Παπαθεοδώρου, που έχουν εντοπίσει βιογενές φυσικό αέριο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχουν υπερβασικά πετρώματα / οφιόλιθοι.

Μήπως τελικά η Ελλάδα αν είχε κινηθεί εγκαίρως δεν θα χρειαζόταν ούτε ρωσικό ούτε αμερικανικό φυσικό αέριο;

πηγή φωτο: https://www.youtube.com/watch?v=l8UNXxuI_Mk