Skip to main content

Επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ζητεί το Ισραήλ

Στην αναζήτηση μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους επιδίδεται η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Στην αναζήτηση μιας «φόρμουλας» που θα επιτρέψει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους επιδίδεται η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

«Προσπαθούμε πάντα να βρούμε μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα μέλη του Κουαρτέτου για τον τρόπο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπαράκ από τη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να προβλέψω εάν αυτό θα συμβεί, αλλά κάνουμε το καλύτερο για να το επιτύχουμε», πρόσθεσε ο Μπαράκ, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη για απευθείας διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη διαρκούς λύσης.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαν Κι-μουν, Μάρτιν Νεζίρκι, ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο Ισραηλινός υπουργός συζήτησαν για την επόμενη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, το Σεπτέμβριο, από την οποία η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει να επωφεληθεί για να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, ΗΠΑ και Ισραήλ αντιτίθενται στην πρωτοβουλία αυτή και επιμένουν στην ανάγκη για απευθείας διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν την επίλυση του Μεσανατολικού και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπαν ζήτησε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να τερματιστεί το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την ανησυχία του για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.