Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Πώς λειτουργεί από σήμερα το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Οι γιατροί – μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι ασφαλισμένοι.

Μετά από περίπου δύο μήνες και με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ξεκίνησε σήμερα να επαναλειτουργεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πολυτεχνείου.

Οι γιατροί – μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι ασφαλισμένοι.

Για το σκοπό αυτό όλο το επόμενο διάστημα καθημερινά θα λειτουργούν τρείς ή τέσσερις επιτροπές με όλα τα μέτρα ασφαλείας. «Προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε τις επιτροπές σε ευρύτερο χώρο. Τα ραντεβού θα είναι 20λεπτα και ειδοποιήθηκαν προσωπικά οι ασφαλισμένοι για την ώρα προσέλευσή τους και τα προστατευτικά μέσα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν», δήλωσε ο διευθυντής του Ζ΄ υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης (πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού) Γ. Τσαχιρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε προτεραιότητα στα ραντεβού τα οποία χάθηκαν από τον Μάρτιο. «Επειδή είναι τρεις – τέσσερις οι επιτροπές θα ομαλοποιηθεί γρήγορα η κατάσταση», υπογράμμισε. Καθημερινά από τις επιτροπές εξυπηρετούνται περίπου 22 ασφαλισμένοι και συνολικά από τις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ σχεδόν 200 άτομα.

Αν και θα υπάρχουν καθυστερήσεις, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, έχει ήδη δοθεί μέριμνα από το υπουργείο Υγείας να μη χάσει κανένας ασφαλισμένος οποιοδήποτε επίδομα ή σύνταξη, λόγω της δίμηνης διακοπής.

«Προσπαθούμε να γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, θέλουμε μόνο τη συνεργασία τους. Αν και υπάρχουν καθυστερήσεις, δεν πρόκειται να χάσουν καμία παροχή», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρών ΚΕΠΑ (ΕΛΙΕΑΚΑΠ) ψυχίατρος Π. Κίρτσιος.

Το ΚΕΠΑ, που βρίσκεται στο κτήριο του ΕΦΚΑ στην Πύλη Αξιού, επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. «Είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας μετά από διακοπή 2 μηνών λόγω του κορωνοϊού. Σήμερα διαπιστώσαμε πολλά από αυτά που είχαμε ζητήσει ως Ιατρικός Σύλλογος έχουν πραγματοποιηθεί. Υπάρχει αποφυγή συγχρωτισμού με ραντεβού, ατομικά μέτρα προστασίας και θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα η εξυπηρέτηση των πολιτών θα πρέπει να συνεχίζει να γίνεται με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο κ. Νίτσας, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα ραντεβού τους για να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι.

Η κατάσταση πάντως με το ΚΕΠΑ αναμένεται να εξομαλυνθεί όταν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία δεύτερου ΚΕΠΑ, αίτημα χρόνια του ιατρικού κόσμου της πόλης. «Έχει ήδη οργανωθεί η λειτουργία ενός δεύτερου ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Τούμπας. Είναι επιτακτικό να δρομολογηθεί άμεσα η λειτουργία του, προκειμένου να γίνουν περισσότερες επιτροπές, καθώς επειδή δεν λειτουργούσαν για δύο μήνες, έχουμε μια μεγάλη αυξημένη ροή περιστατικών τα οποία λιμνάζουν», σημείωσε ο κ. Νίτσας.