Skip to main content

Επανεκκίνηση χρειάζεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ως λάθος της ΕΕ καταλόγισε την παρέμβαση του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Ανρί Μαλόζ, μιλώντας στο συνέδρι
Ως λάθος της ΕΕ καταλόγισε την παρέμβαση του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Ανρί Μαλόζ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη, με αφορμή την οικονομική κρίση , πρέπει να βελτιώσει την οικονομική της διακυβέρνηση. Μιλώντας στο συνέδριο της Πανευρωπαικής Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μαλόζ είπε ότι για την Ελλάδα αισιοδοξεί πως θα βγει από το τούνελ της κρίσης, αρκεί να επενδύσει εκεί που πρέπει και σε τομείς που έχουν προοπτικές.

Ο κ. Μαλόζ άσκησε έντονη κριτική στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πια ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, όπου οι πολίτες αγοράζουν ινδικά και κινεζικά προϊόντα. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε ανάπτυξη, καινοτομία, πατέντες». Κατά τη γνώμη του η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην εκπαίδευση, ενώ χρειάζεται ένα νέο πνεύμα συνεργασίας και επανεκκίνηση στη διαδικασία βιομηχανοποίησης της Ευρώπης.

 Ο κ. Μαλόζ υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα της λύσης του ΔΝΤ, ενώ  αντιλαμβάνεται πως ο ελληνικός λαός έχει λόγους να είναι αναστατωμένος.  Ωστόσο η κρίση πιστεύει ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας ή του ευρωπαϊκού νότου, αλλά όλης της Ευρώπης. Εκτιμά ότι η ΕΕ είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει την Ελλάδα από μόνη της, αλλά απέδειξε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσης. Βέβαια, θεωρεί ότι «αυτή η αδύναμη στάση  της ΕΕ έλκει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις». Βλέπει η κρίση να αναστέλει την αναπτυξιακή πορεία της ΕΕ για 2-3 χρόνια και όπως είπε ότι αναμενόταν για το 2015 θα γίνει το 2018.

Για την απασχόληση στην ΕΕ, ο κ. Μαλόζ είπε ότι αποτελεί κυρίως δημογραφική πρόκληση, που ενδέχεται να ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης σε περισσότερους οικονομικούς μετανάστες και θα δημιουργήσει ανάγκες για μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανία για τις αλλαγές που απαιτούνται στις εργασιακές σχέσεις για τα συμβόλαια εργασίας.

Υποστήριξε ότι  αν γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, το 2015 ίσως, η αγορά μόνη της και οι εργοδότες μόνοι τους, θα είναι αναγκασμένοι να βελτιώσουν τις συνθήκες των εργαζομένων, γιατί τότε, "λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού, θα τους χρειαζόμαστε περισσότερο, να τους προσελκύσουμε και να τους κρατήσουμε». Ωστόσο εκτιμά ότι η επόμενη 5ετία θα είναι δύσκολη για την αγορά εργασίας.

Ο θεσμός των επιχειρηματικών «αγγέλων»

Η  διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Αγγέλων και Κεφαλαίων Σποράς (EBAN), κυρία Κλερ Μινχ, εξήγησε ότι οι επιχειρηματικοί άγγελοι μόνο το 2008 επένδυσαν κεφάλαια σε περίπου 1.000 νέες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με μέσο ύψος επένδυσης τα 200.000 ευρώ. Ο Σύνδεσμος έχει ως μέλη 100 οργανισμούς και εκπροσωπεί 300 δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων από 28 χώρες.

Το 2009-2010 σημειώθηκε μικρή αύξηση στις επενδύσεις των αγγέλων, καθώς οι παραδοσιακοί επενδυτές, που τοποθετούσαν κεφάλαια σε νέες επιχειρήσεις τρίτων, πάγωσαν τις κινήσεις τους για ένα διάστημα ή επένδυσαν σε πιο μεγάλες εταιρίες, μέχρι να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα μεγέθη τους.

Επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να εξοικειωθεί με το θεσμό του επιχειρηματικού αγγέλου και κάλεσε τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύουν σε νέες ιδέες και νέους επιχειρηματίες. Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν από business angels στα πρώτα τους βήματα είναι η Google, Skype, DELL, Yahoo, Bodyshop και Yooks.

Ως συνήθως σημείωσε οι άγγελοι είτε ως ενεργητικοί επενδυτές είτε ως παθητικοί επενδύουν κεφάλαια  από 25.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, σε ανθρώπους σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής δράσης, με πραγματικά καλές ιδέες και ισχυρή ομάδα μάνατζμεντ, στέρεο επιχειρησιακό σχέδιο, κατοχυρωμένη πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων/υπηρεσιών τους, αποδεδειγμένες προοπτικές αγοράς και καλή στρατηγική εξωστρέφειας.

Το 24% των κεφαλαίων τους επενδύεται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, σε λογισμικό και πολυμέσα κατά 18%, ενέργεια και περιβαλλοντικές τεχνολογίες κατά 11%, λιανική και υπηρεσίες κατά 10%, υπηρεσίες/προϊόντα υγείας 9%, μεταποίηση κατά 9% και βιοτεχνολογία κατά 5% και λιγότερα ποσά σε άλλους τομείς.

Ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς το συνέδριο, τόνισε ότι ανταγωνιστικότητα σήμερα σημαίνει διαρκή καινοτομία. Κάλεσε τους νέους να  δουλέψουν με την κυβέρνηση  για να μετατρέψουν την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για θετική αλλαγή.