Skip to main content

Επανέναρξη διαλόγου Ισραήλ-Παλαιστίνης ζητάει η Κλίντον

Η επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αποτελεί άμεση ανάγκη, υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων αποτελεί «άμεση ανάγκη», την ώρα που εξεγέρσεις έχουν ξεσπάσει σε αραβικές χώρες.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξετάσουν τη θέση που θα υιοθετήσουν στο μέλλον, είπε η Κλίντον. «Ελπίζω όλος ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη μέθοδος, και κυρίως, ότι οι διαβουλεύσεις αποτελούν άμεση ανάγκη», δήλωσε αργά χθες Τετάρτη σε συνέντευξή της στο δημόσιο αμερικανικό δίκτυο PBS.

Για την Κλίντον, «το συμφέρον για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους είναι να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν δουλειά» και να επιδιώξουν μια συμφωνία «ακόμη κι εν μέσω όλων όσα συμβαίνουν στην περιοχή».

Η τελευταία αμερικανική προσπάθεια για την επανάληψη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου με στόχο τη λύση των δύο κρατών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την άρνηση του Ισραήλ να συνεχίσει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη.

Ύστερα από αρκετούς μήνες μυστικότητας για τον ισραηλινο-παλαιστινιακό φάκελο, η Κλίντον δήλωσε πρόσφατα ότι η αμερικανική πολιτική στην περιοχή θα επανακαθοριστεί σύντομα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά και τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνουν ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί εκ νέου ένα διπλωματικό ρόλο προκειμένου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων.