Skip to main content

Επανέρχεται τον Ιούνιο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη - Σποράδες

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε την προκύρηξη μιας νέας γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονικη με τις Σποράδες, με τρία δρομολόγια την εβδομάδα

Στα θέματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων επικεντρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη ενώ προαναγγέλθηκε η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες από την 1η Ιουνίου.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ασφάλιση της σταθερής και απρόσκοπτης σύνδεσης ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα είναι βασική πολιτική προτεραότητα για την κυβέρνησή μας. Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκε το κονδύλι για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκατ. ευρώ το 2019 στα 138 εκατ το 2021. Έτσι, αυθήθηξαν κατά 24 οι άγονες γραμμές, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο και στο βορειοανατολικό αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο και ασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση και στους νησιώτες αλλά και στους επισκέπτες με σύγχρονες μεθόδους».

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως  «η Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη της Β. Ελλάδος αλλά και των Βαλκανίων δικαιούται να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσιες μεταφορές. Αυτήν τη στιγμή είναι ήδη δρομολογημένη η γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το βορειοανατολικό Αιγαίο και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την προκύρηξη μιας νέας επιδοτούμενης γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες, με τρία δρομολόγια την εβδομάδα με έναρξη από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβίου».

Στο ίδιο κλίμα, τόνισε πως «οι κάτοικοι της Β. Ελλάδος θα έχουν απευθείας πρόσβαση στις Σποράδες με ένα γρήγορο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο και με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ο κεντρικός ρόλος που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της χώρας. Ηδη είναι σε εξέλιξη τρεις διεθνείς διαγωνισμοί των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και εξωχώριους επενδυτικούς ομίλους και, όπως τόνισε, «το γεγονός αυτό πιστοποιεί και την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής, αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση και τις δυνατότητες αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων».



Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, με τη σειρά του, υπογράμμισε πως η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά θα παραμείνει ως έχει ενώ παράλληλα, θα αναπτυχθεί  η ενίσχυση της ακτοπλοικής σύνδεσης θεσσαλονικη με σποραδες».

Παράλληλα, ανέφερε πως η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε και σε θέματα λιμενικής πολιτικής. «Είναι πολύ σημαντικο πως η αναβάθμιση των λιμένων της βορείου ελλάδος βρισκεται σε αρκετά καλό δρόμο με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό τόσο για λιμάνι της Καβάλλας αλλά και της Αλεξαανδρούπολης».

«Ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έγινε μια συζητηση για την ενίσχυση και αναβαθμιση του και σημειώθηκε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό έχει βαρύτατη σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη του ίδιου του οργανισμού «Λιμάνι Θεσσαλονίκης» αλλά και για όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς και για την ευρύτατη περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός.

«Θα αναδειχθεί έτσι ως ένας πραγματικός πυλώνας και κόμβος ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.