Skip to main content

Μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία:Να επανεξετάσει την απόφαση για την Αγιά Σοφιά

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση μετατροπής ενός τόσο εμβληματικού μνημείου σε τζαμί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Mια πολιτική με δύο κατευθύνσεις απέναντι στην Τουρκία αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα «μονοπάτια» που θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά παράλληλα να καθοριστούν επακριβώς οι ευρωπαϊκές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, στη σημερινή συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έλαβε χώρα ένας μεγάλος διάλογος αναφορικά με την Τουρκία και στο τέλος ο ίδιος παρουσίασε τα συμπεράσματά του, που έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την ΕΕ, αλλά οι σχέσεις μας πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη πλήττουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών - μελών και αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τη Λιβύη και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Σύνοδο του Βερολίνου, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση μετατροπής ενός τόσο εμβληματικού μνημείου σε τζαμί και καλούμε την τουρκική πλευρά να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση». δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.