Skip to main content

Επάγγελμα τρομοκράτης;

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη έφερε ξανά στο προσκήνιο τις χώρες της κεντρικής Ασίας, από όπου εικάζεται ότι κατάγεται ο δράστης.

Η ταυτότητα του δράστη του τρομοκρατικού χτυπήματος στο κέντρο διασκέδασης Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι γνωστή στις αρχές, ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε και υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την καταγωγή του. Ο δράστης φέρεται να είναι Κιργίζιος, Ουζμπέκος ή Ουιγούρος.

Οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι πιο πρόσφορες περιοχές στράτευσης μελών για το Ισλαμικό Κράτος.

Ακριβείς αριθμοί για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από την κεντρική Ασία δεν υπάρχουν. Πριν από περίπου έναν χρόνο η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα πολιτικής με την επωνυμία The Soufan Group υπολόγιζε τον αριθμό των μελών του Ισλαμικού Κράτους στην πρώην Σοβιετική Ένωση σε περίπου 4.700. Οι μισοί από αυτούς υπολογίζεται ότι είναι από τον βόρειο Καύκασο, κυρίως από την Τσετσενία, την Ινγκουσετία και το Νταγκιστάν. Ακολουθούν από την κεντρική Ασία, με 500 άτομα η κάθε μλια, ομάδες που θεωρείται ότι είναι από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, και ακολουθεί το Τατζικιστάν.

Επιστρέφουν στις πατρίδες τους μέσω Τουρκίας

Επιπλέον θεωρείται ότι μετά τις τελευταίες μεγάλες επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, οι μαχητές του έχουν βρει καταφύγιο στην κεντρική Ασία. Ρώσοι ειδικοί, όπως ο Αντρέι Σερένκο από το Κέντρο Αφγανικών Σπουδών, πιστεύουν πως πολλοί μαχητές επέστρεψαν στις πατρίδες τους μέσω Τουρκίας. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και ένας άλλος ειδικός, ο Λεβ Κορόλκοβ, ο οποίος στα ρωσικά μίντια αποκαλείται συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σερένκο πάντως κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, εκτιμώντας πως το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατραπεί σε ένα είδος εργοδότη. «Μετά από εκτιμήσεις ειδικών εικάζεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την κεντρική Ασία στρέφονται στην Τζιχάντ (σ.σ. ιερός πόλεμος) περισσότερο για οικονομικούς παρά για ιδεολογικούς λόγους». Η ζωή στις μουσουλμανικές χώρες της κεντρικής Ασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, οι τιμές αυξάνονται, το ίδιο και η ανεργία.

Τέλος, οι ειδήσεις από αυτές τις χώρες αλλά και τη Ρωσία για συλλήψεις και καταδίκες τρομοκρατών πυκνώνουν. Στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2016 συνελήφθησαν μέλη πολλών ομάδων που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα. Στην πλειονότητά τους οι ύποπτοι προέρχονταν από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle