Skip to main content

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Όχι στο «Γιουσουρούμ» της Ευκαρπίας

Αντίθετο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στη λειτουργία υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην Ευκαρπία.

Την κάθετη αντίθετη του στη λειτουργία υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην Ευκαρπία εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρεί ότι έρχεται σε αντίθεση με την ευταξία και την τήρηση της νομοθεσίας, ενώ δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
 
Σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Παύλου Μελά και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κων. Γιουτίκα, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. Μιχάλης Ζορπίδης τονίζει ότι «η υπαίθρια αγορά και μάλιστα την Κυριακή έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών, που είναι δημότες σας», καθώς «αφαιρεί όγκο εργασίας από τους ανθρώπους που πληρώνουν με αιματηρές προσπάθειες τους δημοτικούς φόρους,  την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά αιμοδοτούν παράλληλα την τοπική και εθνική οικονομία».
 
Στην επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιουτίκα, ο κ. Ζορπίδης καλεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην προχωρήσει στην έγκριση της λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ορίζει ο Νόμος 4497/2017.
 
Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η λειτουργία υπαίθριας αγοράς «αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των κανόνων της αγοράς και δημιουργία συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού!». «Είναι αμφίβολο εάν οι άνθρωποι που θα πωλούν στο γιουσουρούμ αυτό αγαθά και προϊόντα ακριβώς ίδια με αυτά που πωλούν συνάδελφοι του στεγασμένου εμπορίου, πληρώνουν φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Εάν δεν επιβαρύνονται με κάποιους από τους φόρους και χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους νόμιμα λειτουργούντες συναδέλφους μας τότε είναι λογικό να μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους φθηνότερα. Ωστόσο, η διαφορά αυτή προκύπτει από αντικοινωνικούς τρόπους», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ζορπίδης, που καλεί τον κ. Δήμαρχο να αποσύρει την απόφαση του Δήμου Παύλου Μελά και να μην επιτρέψει την λειτουργία ανοικτής αγοράς στην Ευκαρπία, «σεβόμενοι πρώτα απ' όλα τους δημότες σας και συναδέλφους μας».