Skip to main content

Επαρχία Λαγκαδά: Με δυο περιπολικά προσπαθούν να την αστυνομεύσουν

Καταγγελία –ερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά για την αστυνόμευση στην επαρχία Λαγκαδά.

Τη δραματική κατάσταση στην αστυνόμευση των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς επισημαίνει ότι σχεδόν ολόκληρη η πρώην επαρχία Λαγκαδά εξυπηρετείται από μόλις δυο περιπολικά. Ένα... κοινόχρηστο για τα αστυνομικά τμήματα Λαγκαδά – Σοχού και ένα στην Ασπροβάλτα, το οποίο έχει ως πεδίο ευθύνης και τις περιοχές αρμοδιότητας των αστυνομικών τμημάτων Καλλινδοίων (Ζαγκλιβέρι) και Απολλωνίας.

Κι αυτά τα δυο περιπολικά για να αστυνομεύσουν μια περιοχή μεγαλύτερη σε έκταση από 17 νομούς της Ελλάδας και σε πληθυσμό (65.000 κάτοικοι) από 12 νομούς της χώρας, όπως λέει ο κ. Φωκάς, χαρακτηρίζοντας πρακτικά αδύνατη την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής.

Ο κ. Φωκάς τονίζει ότι το αστυνομικό τμήμα Λαγκαδά δεν έχει κανένα άλλο όχημα, ούτε τζιπ, ούτε οτιδήποτε άλλο, πλην του ενός περιπολικού, για να αστυνομεύσει και τη μεγάλη περιοχή των λιμνών, ενώ το περιπολικό για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα (με τόσα χιλιόμετρα χρειάζεται κάθε μέρα) πρέπει να κάνει 100 χλμ. για να τροφοδοτηθεί από το πρατήριο της Αστυνομίας στην οδό Μοναστηρίου της Θεσσαλονίκης!

Κι όπως καταγγέλλει ο κ. Φωκάς, τουλάχιστον τέσσερις ώρες της οχτάωρης βάρδιας του μοναδικού (και κοινόχρηστου) περιπολικού δαπανώνται στο αστυνομικό πάρεργο της επίδοσης εγγράφων...

Στο αστυνομικό τμήμα Ζαγκλιβερίου από την άλλη, δόθηκε εδώ και δυο μήνες ένα όχημα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη φύλαξη του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, με αποτέλεσμα την περιοχή, όπως και τις περιοχές αρμοδιότητας των τμημάτων Απολλωνίας και Αγίου Γεωργίου εξυπηρετεί ένα περιπολικό, αυτό του Αγ. Γεωργίου, όπου τα καλοκαίρια υπάρχει ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή. « Το μοναδικό αυτό περιπολικό, που καλύπτει τις περιοχές ευθύνης τριών Α.Τ., μπορεί να χρειαστεί να διανύσει ακόμα και 500 χλμ. σε μία οχτάωρη βάρδια, ενώ αν βρίσκεται στη μία άκρη της περιοχής που καλύπτει (στα όρια με το νομό Σερρών) και δεχθεί κλήση από την άλλη άκρη της περιοχής (που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του αναγλύφου της), θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μία ώρα για να επέμβει στο περιστατικό», τονίζει ο κ. Φωκάς.

Σημειώνεται ότι ένα περιπολικό στην Άσσηρο επισκευάστηκε με προσωπικά έξοδα του διοικητή του τμήματος...