Skip to main content

Επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Σε εξέλιξη βρίσκονταν έως αργά το βράδυ επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 104 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Σε εξέλιξη βρίσκονταν έως αργά το βράδυ επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νεαροί φορώντας κουκούλες και κράνη είχαν συγκεντρωθεί στην Εγνατία,  στην πλατεία Συντριβανίου, έστηναν οδοφράγματα, έβαζαν φωτιά σε κάδους και έριχναν μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση χημικών. Δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο προαύλιο του πανεπιστημίου και προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι, όταν οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα στο ύψος της Καμάρας, έριξαν μολότοφ στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά στη καφετέρια Starbucks. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και η φωτιά έσβησε μετά από λίγο.

Αργότερα ομάδα κουκουλοφόρων που προπορευόταν στην πορεία με κατεύθυνση από την Καμάρα προς το Βαρδάρη, έσπασε την βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη στο ύψος της Αγίας Σοφίας και έριξε μέσα βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χημικών.

Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν στο ύψος της Βενιζέλου, όπου οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα και τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών. Τελικά, οι άγνωστοι διαλύθηκαν στο ύψος του Βαρδαρίου.

Στην οδό Δημητρίου Καραολή κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν πάνω από 100 διαδηλωτές, αλλά ομάδα νεαρών άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τους αφήσουν ελεύθερους.

Αργά το απόγευμα, περίπου 500 διαδηλωτές - άτομα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο - κατευθύνθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Αστυνομικοί παρέταξαν κλούβες των ΜΑΤ περίπου 100 μέτρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Μέγαρο.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 104 προσαγωγές, από τις οποίες οι εννέα έγιναν συλλήψεις.