Skip to main content

Επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας εξετάζει και ο Καναδάς

Έχουμε προσθέσει πολλά από τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις, είπε η ΥΠΕΞ.

Σε συζητήσεις με τους εταίρους του, όσον αφορά την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, βρίσκεται ο Καναδάς, ανακοίνωσε χθες η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.  

«Έχουμε προσθέσει πολλά από τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συζητάμε τώρα με τους εταίρους μας τρόπους ώστε ο κατάλογος αυτός να επεκταθεί, για να είναι ακόμη πιο επώδυνος» για την κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας μέσω τηλεδιάσκεψης έπειτα από τη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας στην Μπογοτά της Κολομβίας για την κρίση στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τη Δευτέρα και προέτρεψαν τους συμμάχους τους να δεσμεύσουν τους πόρους της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PDVSA. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε πριν από περίπου έναν μήνα τον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Με τις νέες κυρώσεις, οι ΗΠΑ αντέδρασαν στα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, όταν η κυβέρνηση εμπόδισε τη μεταφορά από την αντιπολίτευση στην επικράτεια της Βενεζουέλας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από την Ουάσιγκτον.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από την πλευρά του επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι πίσω από την κρίση στη Βενεζουέλα βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία την «κατασκευάζει» για να αρχίσει πόλεμο στη Λατινική Αμερική και να δημιουργήσει μία «παράλληλη κυβέρνηση» στη Βενεζουέλα

Σε κάθε περίπτωση, η Φρίλαντ επέμεινε στη θέση της Ομάδας της Λίμας ότι δεν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαδούρο και τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα.