Skip to main content

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ από Ισραηλινούς σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Την περίοδο προ κορωνοϊού η κινητικότητα είχε χτυπήσει κόκκινο - Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects που είναι σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Τα τελευταία χρόνια η επέλαση των Ισραηλινών επενδυτών που ρίχνουν κεφάλαια εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλονίκη αγοράζοντας παλιά ξενοδοχεία, βιοτεχνικούς χώρους αλλά και διατηρητέα κτήρια αποτελεί, απερίφραστα, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια πόλη που αποτέλεσε πόλη καταγωγής τους, ή απλά έναν προορισμό επενδυτικών ευκαιριών, που προέκυψαν μετά τη δεκαετή κρίση.

Για πολλούς η έντονη κινητικότητα των Ισραηλινών για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, προέρχεται από συναισθηματικούς και ιστορικούς λόγους, αφού η πόλη θεωρείται για κάποιους ως η «δεύτερη Ιερουσαλήμ», λόγω της παραδοσιακά ισχυρής παρουσίας του εβραϊκού στοιχείου σε αυτή.

Για όσους όμως γνωρίζουν εκ των έσω τα πράγματα η Θεσσαλονίκη αποτελεί θελκτικό επενδυτικό προορισμό που επουδενί όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αθήνα, όπου οι επενδύσεις είναι πολλαπλάσιες.

«Τα κίνητρα της επιλογής της Θεσσαλονίκης είναι επιχειρηματικά. Αν ήταν κυρίως ιστορικά, όπως πολλοί υποστηρίζουν, οι Ισραηλινοί θα είχαν επενδύσει πολλά περισσότερα κεφάλαια στη Θεσσαλονίκη. Η πλειονότητα μάλιστα των επενδύσεων υλοποιήθηκαν προ κορωνοϊού καθώς αρκετά projects πάγωσαν εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια ώρα οι επενδύσεις στην Αθήνα, είναι πολλαπλάσιες. Για παράδειγμα ο όμιλος ξενοδοχείων Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη έχει επενδύσει σε δύο ακίνητα ενώ, στην Αττική, όπου οι ευκαιρίες είναι περισσότερες και η κτηματαγορά πολύ ωριμότερη, έχει αποκτήσει 20» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, ο Θάνος Χαριστός, της δικηγορικής εταιρείας Nexus, που έχει διαχειριστεί αρκετές από τις εν λόγω συμφωνίες.

Όπως λέει ο ίδιος σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης και το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη  είναι λιγότερο ώριμη ως κτηματαγορά περιόρισαν το ποσοστό των Ισραηλινών εν δυνάμει επενδυτών της πόλης.

Πόσες είναι τελικά οι επενδύσεις των Ισραηλινών;

Αναμφίβολα ο ακριβής αριθμός των ισραηλινών επενδύσεων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις αγοραστών που προχώρησαν στην απόκτηση διαμερισμάτων, μικρών ή και μεγαλύτερων, κάποια μάλιστα χωρίζονται για να μετατραπούν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωση.  

Ωστόσο εκτιμάται πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη και  Χαλκιδική μέσω ιδίων κεφαλαίων μαζί με χρηματοδοτήσεις από εγχώρια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν προ πανδημίας και αφορούν τουριστικά projects. Δεδομένου του μουδιάσματος που επικράτησε στον τουριστικό κλάδο πολλές επενδύσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν.
 
Ποια είναι τα projects Ισραηλινών συμφερόντων

Εμβληματικά κτήρια, αλλά και κτήρια σε στρατηγικά σημεία, στην καρδιά της πόλης, πρωταγωνιστούν μεταξύ των ολοκληρωμένων ή υπό εξέλιξη ισραηλινών επενδύσεων.

Ενδεικτικά μεταξύ αυτών είναι τα παρακάτω projects:

-Μετά από περίπου μία δεκαετία που είχε μείνει γιαπί το ακίνητο φιλέτο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη στα Άνω Λαδάδικα αναμένεται να μπει σε τροχιά αξιοποίησης και μάλιστα από τον ισραηλινό τουριστικό όμιλο Fattal. To κτήριο εκτείνεται σε 4.589 τμ. και αποτελείται από υπόγειο, ημιόροφο και οκτώ ορόφους.

-Αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, με μακρά ιστορία. Ο λόγος για το διατηρητέο κτήριο «Βιέννη» επί της οδού Εγνατίας που αγόρασε η  ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων «Brown Hotels».

-Η έτερη επένδυση της «Brown Hotels» αφορά την Καπναποθήκη Μιχαηλίδη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου.

Ισραηλινός επιχειρηματίας επένδυσε στην αγορά και μετατροπή του πρώην ξενοδοχείου «Νεφέλη» στο Πανόραμα σε πολυτελείς κατοικίες. H ανάπτυξη θα φιλοξενεί εμπορικές επιχειρήσεις, γυμναστήριο-spa και εστιατόριο. Στο Nefeli 1, η πλειονότητα των διαμερισμάτων έχει, ήδη, πωληθεί με αγοραστές Έλληνες.

Το «Project 151» στην Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, περιλαμβάνει σύγχρονες επιπλωμένες κατοικίες για μίσθωση από νέους επαγγελματίες/φοιτητές. Η ελληνοϊσραηλινή επένδυση ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου «Calon Constructions». Η ονομασία του πρότζεκτ προέρχεται από τον «Συνοικισμό 151» στην ίδια περιοχή, όπου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετεγκαταστάθηκαν Εβραίοι της πόλης.

Ισραηλινός επενδυτής αγόρασε  το ξενοδοχείο τριών αστέρων «Olympic» επί της οδού Εγνατίας, με στόχο -σύμφωνα με πληροφορίες- την αναβάθμιση του.

-Έτερος Ισραηλινός αγόρασε μικρό τριώροφο κτήριο πλησίον του εμπορικού κέντρου «Οne Salonica». Η επωνυμία του Elephant Suites και προσφέρει επιπλωμένα στούντιο.