Skip to main content

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα - Τι προβλέπει το business plan

Τι προβλέπει το σχέδιο της εταιρείας «ΙΠΠΙΑΣ» για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού και των χώρων φιλοξενίας - Διαγωνισμό σχεδιάζει ο δήμος Νάουσας

Τα στάσιμα, τα τελευταία χρόνια, νερά στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας έρχεται να αναταράξει η επενδυτική πρόταση, προς τον δήμο Νάουσας, από την εταιρεία «ΙΠΠΙΑΣ» για αξιοποίηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου, με στόχο την 12μηνη λειτουργία του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΙΠΠΙΑΣ», Βασίλης Τσατλακίδης περιέγραψε στη Voria.gr, το επενδυτικό πλάνο το οποίο συνοψίζεται σε μια φράση «Τα 3-5 Πηγάδια να γίνει προορισμός για όλους σε 12μηνη βάση και όχι μόνο για χιονοδρόμους τον χειμώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσατλακίδη το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια είναι από τα πιο καλά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις υποδομές του. «Είδαμε ότι είναι μια επένδυση η οποία δεν πάσχει από εγκαταστάσεις αλλά από σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και θεωρούμε ότι υπάρχει προοπτική εξέλιξης. Επισκεφτήκαμε το χώρο 3 φορές και οι μηχανικοί και οι υπεύθυνοι για το ξενοδοχειακό κομμάτι και αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρόταση στο δήμο της Νάουσας», τονίζει.

Η πρόταση περιλαμβάνει την αξιοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού μέσα από μια πλήρη ανακαίνιση και ανανέωση των μονάδων εστίασης και φιλοξενίας που διαθέτει.

Δίνοντας μια πρώτη περιγραφή της επένδυσης ο κ. Τσατλακίδης αναφέρει: «Θα αναβαθμίσουμε το ξενοδοχείο σε 4 αστέρων με προδιαγραφές 5στερου, κάτι το οποίο γίνεται για καθαρά λογούς ευελιξίας, το καταφύγιο δίπλα στο ξενοδοχείο με τη δημιουργία σπά και άλλων χώρων για παράλληλες δραστηριότητες σε 12μηνη βάση και φυσικά θα εκσυγχρονίσουμε και το λιφτ από τη βάση προς την κορυφή, καθώς η λειτουργία του είναι απαραίτητη τόσο για τη χειμερινή σαιζόν όσο και για τους υπόλοιπους μήνες όπου θα υπάρχουν άλλες δραστηριότητες για τον επισκέπτη. Θεωρούμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί το εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Προσθέτοντας περισσότερη ευελιξία και ενδιαφέροντα για όλο το χρόνο θα είναι ένα πιο βιώσιμο σχήμα που δεν θα αναπτύξει μόνο το συγκεκριμένο χώρο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Όλα θα γίνουν με δικά μας κεφάλαια, θα μπούμε και σε πρόγραμμα επιδότησης».

Κατά τον ίδιο, θα δημιουργηθούν 82 θέσεις μόνιμης εργασίας συν αυτές των εποχιακών αναγκών, με τις περισσότερες εξ αυτών, όπως λέει, να προέρχεται από το Δήμο Νάουσας καθώς η εταιρεία προτιμά να έχει συνεργασία με την περιοχή όπου γίνεται η επένδυση.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτης της «ΙΠΠΙΑΣ» η πρόταση του Δημάρχου της Νάουσας για μίσθωση είναι προς την σωστή κατεύθυνση: «Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί μια επένδυση έξι εκατομμύριών σαν αρχικό κεφάλαιο. θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, αποσβεστικά, σε βάθος δεκαετίας, οπότε εκτιμούμε ότι μια μίσθωση 25ετίας, είναι για εμάς μια ιδανική περίπτωση. Δεν θα πάρουμε μέρος σε ένας διαγωνισμό που θα είναι για δύο ή τρία χρόνια ή για πέντε χρόνια. Όλες οι επενδύσεις που κάνουμε είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό είναι σε ακίνητα που είτε μας ανήκουν είτε είναι μακροχρόνιας μίσθωσης».

Επισημαίνει ακόμη ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται και για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και ευρύτερα της περιοχής.

Στην ερώτηση αν η εταιρεία θα προλάβει τη φετινή σεζόν είναι ξεκάθαρος: «Αυτό είναι στο χέρι του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας. Αν πάρουν απόφαση σύντομα και προχωρήσουν στο διαγωνισμό και αυτός είναι χρονικά σύντομος, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο λογική της επισκευής κάποιων τμημάτων, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε, όχι σε όλο το εύρος του Χιονοδρομικού αλλά σε τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν».

Η εταιρεία «ΙΠΠΙΑΣ» είναι ένας όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, με την κύρια δραστηριότητα να είναι στο «Hospitallity», υπό την «Mage Hotels». Είναι ιδιοκτήτης των 4στερων ξενοδοχείων «Athens Tiare Hotel» στην Αθήνα, «Melrose» στο Ρέθυμνο, ενώ χτίζει ακόμη ένα 5 αστέρων επίσης στην Κρητική πόλη.

Η «ΙΠΠΙΑΣ» έχει ως στόχο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης υδροπλάνων, άλλα σύμφωνα με τον κ. Τσατλακίδη «λόγω της γραφειοκρατίας και την άναρχης ανάπτυξης των υδατοδρομιών είμαστε λίγο αποστασιοποιημένοι, καθώς δεν θεωρούμε ότι είναι βιώσιμος ο τρόπος αυτός της ανάπτυξης, οπότε είμαστε σε κατάσταση αναμονής».

Τι λέει ο δήμος Νάουσας

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικός Καρανικόλας μιλώντας στη Voria.gr, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια σοβαρή επενδυτική πρόταση, ωστόσο όπως λέει, υπάρχουν και άλλες προτάσεις και ο δήμος θα προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό.

«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν, ήρθαν την Τρίτη στη Νάουσα, έκαναν μια δημόσια παρουσίαση του επενδυτικού τους πλάνου. Προσωπικά εκτιμώ ότι πρόκειται για μια σοβαρή παρουσίαση», λέει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν το Δημοτικό Συμβούλιο ανάψει το πράσινο φως για έναν δημόσιο διαγωνισμό και η εταιρεία εκδηλώσει ενδιαφέρον, τότε θα μπορούσαν και από φέτος κάποια τμήματα του Χιονοδρομικού να τα λειτουργήσουν.

Ο κ. Καρανικόλας υπογραμμίζει ότι μέσα από την επένδυση θα ανοίξει και ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του αναβατήρα που είχε υποσχεθεί στον δήμο η Κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι μού είπαν ότι και χωρίς τη χρηματοδότηση εμείς θα το δουλέψουμε, αλλά αν έρθει, θα κάνουμε ακόμη περισσότερα. Εμείς από την πλευρά μας θα τελειώσουμε τις μελέτες για τη χρηματοδότηση μέχρι τέλος του μήνα για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση θα έρθει μόνο με το Χιονοδρομικό εν λειτουργία» τονίζει.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Νάουσας επισημαίνει πως «αν δεν υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα μείνουν όλα στον αέρα. Η πόλη δεν αντέχει να χάσει ακόμη μια ιστορική ευκαιρεία για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού».

Να σημειωθεί ότι τη δεκαετία που πέρασε είχαν γίνει ακόμη δύο προσπάθειες από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές μέσω διαγωνισμών για την προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η μία έγινε το 2013 με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και η δεύτερη το 2017 με διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης.