Skip to main content

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα Λουτρά Πόζαρ – «Όχι» από τον δήμο

Πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες ετησίως στην πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας – Κόκκινη γραμμή η διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα της επιχείρησης

Ρώσοι, Ισραηλινοί, αλλά και Έλληνες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να εμπλακούν επιχειρηματικά στα Λουτρά Πόζαρ, την πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας, στην Αριδαία Πέλλας. Ο δήμαρχος Αλμωπίας και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης που λειτουργεί τις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, Δημήτρης Μπίνος, δηλώνει, όμως, κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της λουτρόπολης, σημειώνοντας πως οι όποιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν είτε στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (αναψυκτήριο, εστιατόριο) είτε σε τρεις ξενοδοχειακές μονάδες πέριξ των λουτρών που είναι ανενεργές για πάνω από 10ετία και μπορούν να προσφέρουν περί τις 2.000 κλίνες.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες, αλλά αποτελεί κόκκινη γραμμή η διατήρηση της λουτρόπολης υπό τη δημοτική ομπρέλα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, διατηρώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα έχει καταφέρει, αργά αλλά σταθερά, να αναπτυχθεί και να είναι πλεονασματική. Ο ιδιώτης θα κοιτάξει να βγάλει κέρδος και αν δεν τα καταφέρει και φαλιρίσει θα κλείσει τα λουτρά, που είναι ένας φυσικός πόρος ο οποίος ανήκει σε όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίνος. « Στον τόπο μας έχουμε πολλούς άξιους που μπορούν να επενδύσουν, που αγαπούν την περιοχή και δεν έρχονται μόνο να βγάλουν χρήματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Λουτρά Πόζαρ έχουν γνωρίσει άνοδο της επισκεψιμότητας άνω του 25% τη διετία 2015-2017, ενώ προσελκύουν ετησίως περισσότερους από 1 εκατ. επισκέπτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, κατά κύριο λόγο Ρώσους, Βαλκάνιους, Ισραηλινούς (που θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες, καθώς διαμένουν τις περισσότερες ημέρες, κατά μέσο όρο 5-6), αλλά... και Κινέζους! Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αξιοσημείωτη πτώση της μέσης ηλικίας των επισκεπτών, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι από κοντινές περιοχές επιλέγουν μία ολιγόωρη ή ημερήσια εξόρμηση στο Πόζαρ, συνδυάζοντας την επίσκεψη στα λουτρά με βόλτα και δραστηριότητες στη γύρω ορεινή περιοχή, όπως περίπατοι, πεζοπορία, επίσκεψη στο σπηλαιολογικό πάρκο και στο φαράγγι.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Μπίνος, τα Σαββατοκύριακα, καθόλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως τη θερινή περίοδο, οι πληρότητες στις περίπου 4.500 κλίνες που προσφέρονται στον δήμο Αλμωπίας αγγίζουν το 100%.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, τα Λουτρά Πόζαρ είναι τα πιο διάσημα, καθώς τα γνώριζε το 36% των ερωτηθέντων (στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα λουτρά Αιδηψού, με 35%). Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως προκύπτει από την έρευνα, επτά στους 10 επισκέπτονται τα λουτρά για λόγους αναψυχής, την ώρα που μόλις το 14% είναι δικαιούχοι επιδόματος λουτροθεραπείας, κάτι που δείχνει ότι πλέον οι λουτροπόλεις έχουν επεκτείνει το κοινό τους και ένα σημαντικό μέρος από αυτό τις επισκέπτεται καθαρά για διασκέδαση.