Skip to main content

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το… κολοκυθολούλουδο Βαρβάρας Χαλκιδικής

Σήμερα διοργανώνεται για πρώτη φορά η Γιορτή Κολοκυθολούλουδων στο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, που θα προβάλλει το παραδοσιακό αυτό έδεσμα.

Είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα του χωριού της Βαρβάρας Χαλκιδικής που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως η γαστρονομική του γοητεία προσέλκυσε ακόμα και επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο λόγος για το κολοκυθολούλουδο, τοπικό προϊόν που ταξίδεψε στη Βαρβάρα μέσα στις γευστικές μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων και έγινε ένα υλικό που δεν μαγειρεύεται μόνο στα σπίτια, αλλά έχει ενταχθεί και στο μενού των εστιατορίων της περιοχής.



Αυτή ακριβώς η δυναμική του έκανε επιχειρηματία της Βαρβάρας να σχεδιάσει τη δημιουργία μονάδας που έχοντας δικές της καλλιέργειες κολοκυθιών θα αξιοποιεί τους ανθούς με τρεις τρόπους: θα προμηθεύει με αυτούς τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Ανατολικής Χαλκιδικής, θα φτιάχνει ειδικό μείγμα με κολοκυθολούλουδα για τηγανίτες που θα σερβίρονται στα πρωινά των ξενοδοχείων, ενώ θα γεμίζει κολοκυθολούλουδα με ρύζι, ώστε να μαγειρευτούν στη συνέχεια στην πιο δημοφιλή τους μορφή. Το επενδυτικό αυτό πλάνο αναμένεται να υλοποιηθεί, όπως λέει στη Voria.gr η σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ του δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα, την επόμενη χρονιά, αξιοποιώντας τις συνέργειες που έχει δημιουργήσει το cluster επιχειρήσεων του δήμου, το οποίο και ενώνει την τοπική γαστρονομία με τον τουρισμό και φέρνει όλο και περισσότερα τοπικά προϊόντα στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Μάλιστα, ήδη ο επενδυτής έχει βρει τα χωράφια για τις καλλιέργειες των κολοκυθιών.

Η Γιορτή Κολοκυθολούλουδων

Σε αυτό το φόντο, σήμερα, στο πλαίσιο της γαστρονομικής γιορτής Kouzina που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Χαλκιδική, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η Γιορτή Κολοκυθολούλουδων στη Βαρβάρα, την οποία διοργανώνουν ο δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών του χωριού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα workshop μαγειρέματος γεμιστών κολοκυθολούλουδων με ρύζι, παρουσία εκπροσώπων του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, που είναι προσκεκλημένοι στο Kouzina, ντόπιων, αλλά και δημοσιογράφων. Μάλιστα, για το workshop θα αξιοποιηθούν και κολοκυθανθοί από τα Νέα Ρόδα, αφού το κρύο στη Βαρβάρα δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλη παραγωγή. Η Γιορτή Κολοκυθολούλουδων ουσιαστικά ανοίγει την Εβδομάδα Αλησμόνητων Πατρίδων του Kouzina και θα έχει και χορωδιακή συνοδεία από τον δήμο Νέας Προποντίδας, η οποία θα εστιάσει σε μικρασιατικά τραγούδια, στο πλαίσιο της δικτύωσης του δήμου Αριστοτέλη και με άλλους δήμους της Χαλκιδικής. Επίσης, μετά το workshop θα στρωθεί ένα μεγάλο τραπέζι, όπου τα κολοκυθολούλουδα –που θα μαγειρευτούν με βάση μικρασιατικές συνταγές- θα πρωταγωνιστούν και θα συμπληρώνονται και από άλλα χαρακτηριστικά εδέσματα της περιοχής, όπως ο μαύρος χοίρος, το τοπικό ψωμί, τα ντολμαδάκια, ο τραχανάς και οι τραχανόπιτες.



«Στη Βαρβάρα τα κολοκυθολούλουδα είναι παράδοση, που έχει ξεφύγει μάλιστα από τις κουζίνες των σπιτιών και έχει φτάσει στα μενού των εστιατορίων. Η πιο δημοφιλής τους παρασκευή είναι γεμιστά με ρύζι, ενώ τηγανίζονται επίσης. Η απόφαση να διοργανωθεί η Γιορτή Κολοκυθολούλουδων δεν είναι τυχαία. Είδαμε τη δυναμική του προϊόντος, διαπιστώσαμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και πιστεύουμε στην προοπτική του» λέει η Μαρία Πάππα.