Skip to main content

Ακίνητα: Επενδυτικός παράδεισος η Θεσσαλονίκη λόγω των χαμηλών τιμών

Ανάγκη ενίσχυσης της Χρυσής Βίζας στη Βόρεια Ελλάδα μέσω κινήτρων που θα δοθούν σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή.

Πρόκριμα για τους επενδυτές αποτελούν οι χαμηλές τιμές πώλησης, κάτω των 1.000 ευρώ ανά τμ, που έχουν τη δυνατότητα να βρουν στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί, τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης. Μάλιστα το 85% των επενδυτών που απέκτησαν ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ είναι ξένοι.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Κώστας Γεωργάκος, κατά τη διάρκεια του 2ου Forum Τουρισμού και Real Estate.

To Forum, που διοργάνωσαν το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας, με συνδιοργανωτές το δήμο Πρέβεζας, το Επιμελητήριο της Βοϊοβοντίνα και το Επιμελητήριο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και υποστηρικτή της  διοργάνωσης τη ΔΕΘ - Helexpo, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Philoxenia στοχεύοντας στην ενίσχυση των ελληνοσερβικών εμπορικών σχέσεων,  με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε το Forum, ήταν η πραγματοποίηση περισσότερων από 130 B2B συναντήσεων.

Ο κ. Γεωργάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της Χρυσής Βίζας στη Βόρεια Ελλάδα μέσω κινήτρων που θα δοθούν σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως άδεια διαμονής στην Ελλάδα αποκτά ο κάτοικος τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε) και τα μέλη της οικογένειας του, εφόσον αγοράσει ακίνητο η αξία του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

«Θα μπορούσε για τη Θεσσαλονίκη και για άλλες περιοχές το ποσό αυτό να μειωθεί στα 200.000 ευρώ προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εν δυνάμει επενδυτές» υπογράμμισε ο κ. Γεωργάκος.



Στις υποδομές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλιας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, επισήμανε πως «το 2019 βρίσκει επιτέλους την κτηματαγορά και την οικοδομή έτοιμες να υποδεχτούν τα ενθαρρυντικά μηνύματα στήριξης τους, που θα τις μετατρέψουν σε μοχλό ανάκαμψης της οικονομίας. Όλες οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, επιλογές και αποφάσεις, που αφορούν στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία στοχεύουν στην πραγματική τους ενίσχυση μέσω του εξορθολογισμού των επιμέρους βαρών αλλά και στην προσέλκυση σοβαρών και αξιόλογων επενδύσεων».  

Πρέβεζα και Βοϊβοντίνα στο επίκεντρο του Forum



Οι ομορφιές δυο τουριστικών προορισμών της Πρέβεζας και της Βοϊβοντίνα, που όμως μοιάζουν περισσότερο με κρυμμένους θησαυρούς που οι επισκέπτες τους πρέπει να εξερευνήσουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Forum. Στις προσπάθειες που καταβάλει το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως την τελευταία διετία το Επιμελητήριο πραγματοποίησε 45 δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των ελληνοσερβικών σχέσεων, προκειμένου οι δυο περιοχές να πρωταγωνιστήσουν στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνον.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας «ενδοχώρας» μεταξύ Ελλάδας Σερβίας, ώστε οι τουρίστες που επισκέπτονται τη μια χώρα να επισκέπτονται και τη δεύτερη υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΘ - Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής κάνοντας μνεία στη σημασία της Philoxenia, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση των Βαλκανίων.

Στις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της Πρέβεζας αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Νικόλαος Γεωργάκος τονίζοντας πως πλέον έχει μπει σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας. «Η Πρέβεζα αποτελεί έναν υποσχόμενο τουριστικό προορισμό που στην επόμενη δεκαετία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα πλεονεκτηματα που διαθέτει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος.

Στα πλεονεκτήματα της περιοχής αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Αργυρός, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού του δήμου Πρέβεζας υπογραμμίζοντας πως σε ετήσια βάση το αεροδρόμιο του Άκτιου, καταγράφει αύξηση κατά 8% ενώ οι διεθνείς αφίξεις αγγίζουν τις 650.000.

Στο φυσικό κάλλος, στη γαστρονομία και στα αξιοθέατα, με έμφαση στο όρος Φρούσκα Γκορα με τα 16 μοναστήρια, αναφέρθηκε η Ντράγκιτσα Σάμαρτζιτς, σύμβουλος για θέματα τουρισμού του Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα.