Skip to main content

Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Επιπλέον έκπτωση 50% στα τέλη σύνδεσης το μήνα Φεβρουάριο προσφέρει η ΕΠΑ Θεσσαλίας για τους δήμους Καρδίτσας και Τρικκαίων, γνωστοποιεί ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρίας κ. Λεωνίδας
Δυναμικά επεκτείνεται σε Τρίκαλα και Καρδίτσα η ΕΠΑ Θεσσαλίας, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου της στη Δυτική Θεσσαλία, όπως αποκαλύπτει στη Voria.gr o διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Ειδικότερα, το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα  της ΕΠΑ Θεσσαλίας προβλέπει στην επόμενη πενταετία επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (4 bar) μήκους 160 χλμ, επικεντρώνοντας και δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της κάλυψης, στους δήμους της Καρδίτσας και Τρικάλων. Για το  2010 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή δικτύου μήκους 50 χλμ., εκ των οποίων τα 15 χλμ. θα αναπτυχθούν στην Καρδίτσα και άλλα 15 χλμ. στα Τρίκαλα.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας, ενόψει της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, όπως αναφέρει ο κ. Μπακούρας, προγραμμάτισε ειδική προσφορά στα τέλη σύνδεσης με επιπλέον έκπτωση 50% στα ήδη μειωμένα τέλη σύνδεσης για τον δήμο Καρδίτσας και τον δήμο Τρικκαίων. Προσφορά που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ούτως ή άλλως μεγάλη διείσδυση που παρουσιάζει η ΕΠΑ Θεσσαλίας σε Λάρισα και Βόλο. Θεωρεί ότι η διείσδυση φυσικού αερίου είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια για τις κλασικές χρήσεις για θέρμανση και ζεστό νερό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, το ποσοστό διείσδυσης της εταιρίας ανήλθε σε 30,39%, δεδομένου ότι  ο αριθμός των ενεργοποιημένων πελατών το 2009 ανήλθε σε 4.637, ενώ ο συνολικός αριθμός πελατών σε 40.088. Για το  2014, προβλέπει ο αριθμός των  πελατών να φθάσει σε 67.663, διαμορφώνοντας τον βαθμό διείσδυσης σε 46,94%. Η διείσδυση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία παρουσίασε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή της ΕΠΑ στο κόστος των συνδέσεων, αλλά και με συστηματική προσέγγιση των ενδιαφερομένων πελατών για την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της χρήσης του φυσικού αερίου. Σήμερα τροφοδοτούνται συνολικά 38 βιομηχανίες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Οι πωλήσεις του φυσικού αερίου το έτος 2009 ανήλθαν σε 187 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 111 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον πολυετή σχεδιασμό των δύο εταιρειών, οι πωλήσεις το έτος 2014 αναμένεται να ανέλθουν σε 298,7 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και 163,1 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Το έτος 2009 έκλεισε με απόλυτη επιτυχία και επίτευξη των στόχων των πωλήσεων για τις δύο ΕΠΑ, παρά τις επιπτώσεις από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Η ανοδική πορεία των συμβολαίων με την επίτευξη ενός σημαντικού αριθμού συνδέσεων και η αύξηση των πωλήσεων επικυρώνουν την προοδευτική πορεία των δύο εταιρειών.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, σημειώνει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου για θέρμανση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (περίοδο Οκτώβριος 2009 - Ιανουάριος 2010), κυμάνθηκε σε επίπεδα 30% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Οκτώβριος 2008 - Ιανουάριος 2009). Κατά την περίοδο υψηλής κατανάλωσης (Οκτώβριος 2009 - Ιανουάριος 2010) η τιμή παρέμεινε σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.

Όσον αφορά στη βιομηχανική χρήση, η τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε εντός του 2009 σε χαμηλότερα επίπεδα από το μαζούτ χαμηλού θείου, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ρυπογόνο ενεργειακό καύσιμο. Αυτό βοηθάει τις βιομηχανίες να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής, εκτιμά ο κ. Μπακούρας.