Skip to main content

Επενδύσεις ύψους 11 εκατ.ευρώ από τη Ρόδι Ελλάς

Εντός του Νοεμβρίου θα λειτουργήσει η πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ροδιού στο νομό Πέλλας, ενώ προγραμματίζεται επένδυση για την κατασκευή μονάδας χυμοποίησης.
Εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την λειτουργία της η πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ροδιού στο νομό Πέλλας της εταιρίας Ρόδι Ελλάς του ομίλου Αγροδίκτυο Κασσίδη. Παράλληλα, για το 2010 η εταιρία προγραμματίζει επένδυση για την κατασκευή μονάδας χυμοποίησης. Το συνολικό ύψος του επενδυτικού προγράμματος της Ρόδι Ελλάς ανέρχεται σε 11 εκατ.ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε στη Voria.gr ο υπεύθυνος της μονάδας της Ρόδι Ελλάς, κ.Ηλίας Ματενλής, η εταιρία θα υποδεχθεί εντός του Νοεμβρίου την πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή ροδιού από οργανωμένες καλλιέργειες.

 Η μονάδα, η οποία βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Δυτικό Πέλλας περιλαμβάνει διαλογητήριο και συσκευαστήριο για νωπά ρόδια και ρόδια σε σπυριά συνολικής επιφάνειας 10.000 τμ, καθώς και χώρους ψυγείων συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τμ. Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει κλείσει συμφωνίες με παραγωγούς για 8.000 στρέμματα με δέντρα ροδιάς(ποικιλίας wonderful) σε όλη την Ελλάδα.

Εξάλλου, το 2010 η εταιρία θα προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής 100% φυσικού χυμού ροδιού και συμπυκνωμένου χυμού και την κατασκευή νέων ψυγείων συνολικής επιφάνειας 10.000 τμ.

Εφέτος ουσιαστικά η Ρόδι Ελλάς θα λειτουργήσει δοκιμαστικά τη μονάδα επεξεργασίας, καθώς αναμένει συνολικά περίπου 1.500 τόνους ροδιού από 1.230 στρέμματα με δέντρα τριών ετών, που βρίσκονται στην πρώτη χρονιά παραγωγής και 900 στρέμματα με δέντρα δυο ετών. Το 2010, δε, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μια παραγωγή της τάξεως των 2-2,5 τόνους/στρέμμα από περίπου 1-1,2 τόνους/στρέμμα σήμερα. Σε πλήρη ανάπτυξη το project της Ρόδι Ελλάς αφορά σε καλλιέργεια της ροδιάς σε 15.000 στρέμματα με μια μέση απόδοση 3-3,5 τόνους/στρέμμα.

Πάντως, το σύνολο της παραγωγής της Ρόδι Ελλάς για εφέτος έχει ήδη προπωληθεί σε πελάτες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία, καθώς και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρίες catering στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ.Ματενλή, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της εταιρίας, περίπου 85-90% θα κατευθύνεται στο εξωτερικό, όπου υπάρχει έντονη ζήτηση για το προϊόν και το υπόλοιπο στην ελληνική αγορά.

Το ευεργετικό ρόδι

Η καλλιέργεια ροδιού μπορεί να αποτελέσει μια κερδοφόρα, εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες παραγωγούς. Το ρόδι διακρίνεται για την υψηλή διατροφική αξία και ειδικότερα, τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του. Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.