Skip to main content

Επένδυση 15 εκατ.ευρώ από τη Μηδική Σερρών Α.Ε.

Την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής πέλετς μηδικής δρομολογεί για τον Αύγουστο του 2010 ο όμιλος ΙΤΑ στη Σέρρες.

Ένα νέο επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 15 εκατ.ευρώ για την κατασκευή μιας υπεσύγχρονης μονάδας παραγωγής πέλετς μηδικής(τριφυλλιού) στο νομό Σερρών δρομολογεί ο όμιλος ΙΤΑ μέσω της θυγατρικής του, Μηδική Σερρών ΑΕ. Η μονάδα, στην οποία θα γίνεται η ξήρανση των αγροτικών προϊόντων για την παραγωγή σύμπηκτων ζωτροφών αναμένεται να λειτουργήσει τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα Θερμοηλεκτρικών Έργων του ομίλου ΙΤΑ, κ. Δημήτρη Μοίρα, η μονάδα θα απορροφά ετησίως 60.000 τόνους αφυδατωμένου προϊόντος, ενώ θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίες (25 άμεσες, 80 έμμεσες).  Το επενδυτικό σχέδιο θα προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στους τομείς τηςεξοικονόμησης ενέργειας όσο και στους τομείς της γεωργίας και τηςκτηνοτροφίας.  Η όλη παραγωγική διαδικασία είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον,αφού δεν υπάρχουν απόβλητα ή καυσαέρια παρά μόνο ατμός από τηναφυδάτωση της μηδικής.

Το concept της Μηδικής Σερρών Α.Ε.

Ο όμιλος ΙΤΑ, ο οποίος δραστηριοποιείται στις Σέρρες στον τομέα της ενέργειας μέσω της εταιρίας Θέρμη Σερρών αποφάσισε να προχωρήσει στην επένδυση της μονάδας μηδικής, προκειμένου να αξιοποιήσει και κατά τους θερινούς μήνες τον Σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η παραγόμενη θερμότητα από τον ΣΗΘΥΑ πωλείται σε οικιακούς καταναλωτές για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης (τηλεθέρμανση) την περίοδο 15 Οκτ ως 30 Απριλίου. Ωστόσο, την περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο ο Σταθμός θα πρέπει να υπολειτουργεί λόγω της μικρής ζήτησης ενέργειας από το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Με αφορμή αυτό, ο όμιλος αποφάσισε να λειτουργήσει μια μονάδας ξήρανσης αγροτικών προϊόντων που παράγονται κατά την ίδια περίοδο, μεγιστοποιώντας τον αποδοτικό ετήσιο χρόνο λειτουργίας της μονάδας ΣΗΘΥΑ και βελτιώνοντας τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης. Επιπλέον, με την επένδυση της Μηδικής Σερρών δημιουργείται  μια σύγχρονη, οικονομική και ασφαλή μονάδα ξήρανσης, δίνοντας νέα προοπτική σε ένα κλάδο που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Έτσι, η Μηδική Σερρών  θα προμηθεύεται θερμική ενέργεια από τη Θέρμη Σερρών κατά τη θερινή περίοδο για να λειτουργεί τη μονάδα ξήρανσης.

Το νέο αυτό concept παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των εναλλακτικών μορφών ξήρανσης, δηλαδή της φυσικής ξήρανσης και των ξηραντηρίων με συμβατικά καύσιμα που χρησιμοποιούν τα καυσαέρια.

Τι είναι η Μηδική

Ημηδική (αγγλ: Alfalfa) είναι τοσπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, χάρη στην υψηλήθρεπτική του αξία. Χρησιμοποιείταιως χονδροειδής ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων,κουνελιών, αλόγων και πουλερικών, αλλά και σε αφυδατωμένη καισυμπιεσμένη μορφή (pellets). Τα τελευταία χρόνια, εξαπλώνεται διαρκώς ηβιολογική καλλιέργεια της μηδικής, προς κάλυψη των αναγκών τωνβιολογικά εκτρεφόμενων ζώων, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται. Σεαφυδατωμένη και ψιλοτεμαχισμένη μορφή, η μηδική αποτελεί εξαίρετοβιολογικό λίπασμα για την ανθοκομία αλλά και τις καλλιέργειες λαχανικών.


Ηκαλλιέργειά της συγκεντρώνεται σήμερα σε ζώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο,κυρίως ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, και σε ορισμένεςχώρες στο νότιο ημισφαίριο. Στη χώρα μας η παραγωγή εντοπίζεται κυρίωςστις πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αν και λόγωτης μεγάλης προσαρμοστικότητάς της θεωρείται κατάλληλη για εγκατάστασησε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Η καλλιέργεια της μηδικής στο νομόΣερρών κάλυψε για το έτος 2008 περίπου 80.000 στρέμματα.

Χριστίνα Καραμανίδου

Business Story
Off