Skip to main content

Επένδυση 200 εκ. ευρώ στο Βελιγράδι δρομολογεί η Lamda Development

Στην περίπτωση της σερβικής πρωτεύουσας ο σχεδιασμός της Lamda Development προβλέπει την ανάπτυξη ενός project, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, σε ακίνητο που έχει εξευρεθεί στο παλαιό Βελιγράδι.
Ωριμάζουν οι συνθήκες για την έναρξη υλοποίησης του σύνθετου οικιστικού και εμπορικού επενδυτικού προγράμματος που δρομολογεί στο Βελιγράδι η εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων Lamda Development, η οποία ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διαθέτει ή θέλει να αποκτήσει παρουσία.

Όσον αφορά ειδικότερα στην περίπτωση της σερβικής πρωτεύουσας ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη ενός επενδυτικού project, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, σε ακίνητο που έχει εξευρεθεί στο παλαιό Βελιγράδι, μια περιοχή η οποία θεωρείται προνομιακή και συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Οι λεπτομέρειες για την επένδυση αναμένεται να γνωστοποιηθούν προς το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Lamda Development έχει καταλήξει σε συνεργασία με διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο, απέκτησε τη δυνατότητα να εκτελέσει ιδιωτική πολεοδόμηση και αυτή την περίοδο διευθετεί τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει την άδεια που απαιτείται για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου. Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις η εταιρεία διεξάγει διαπραγματεύσεις και με πολυεθνικές αλυσίδες ξενοδοχείων, με σκοπό να επιτύχει συμφωνία με κάποια από αυτές προκειμένου να αναγερθεί και ξενοδοχειακή μονάδα εντός του συγκεκριμένου ακινήτου.

Το προωθούμενο project, για τη σερβική πρωτεύουσα, είναι μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, καθώς στην περιοχή της Βαλκανικής η Lamda έχει εκπονήσει και υλοποιεί επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ.

Στη Σερβία, πάντως, όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρείας, η κατάσταση είναι πιο καλή, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα του real estate, σε σχέση με τις συνθήκες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Έτσι, μολονότι στις δύο τελευταίες χώρες υπάρχουν πιο ώριμα επενδυτικά σχέδια, η Lamda τηρεί, προς το παρόν, στάση αναμονής, χωρίς να επενδύει επιπλέον κονδύλια, ενώ από το σχεδιασμό της δεν αποκλείεται και η προοπτική να πωληθούν κάποια στοιχεία του ενεργητικού της (assets), εφόσον επιτευχθεί κατάλληλο τίμημα με ενδιαφερόμενο αγοραστή. Στόχος για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ωστόσο, είναι η εταιρεία να επικεντρωθεί κυρίως στις επενδύσεις λιανικής (retail) και λιγότερο στα οικιστικά σχέδια ή στα logistics. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης δύο project μεικτής χρήσης (κτίρια γραφείων και εμπορικοί χώροι-big boxes), ενώ στη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός κτιρίου γραφείων στο Βουκουρέστι, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ενός καινούριου οικιστικού συγκροτήματος και παράλληλα στα «σκαριά» είναι και ένα σχέδιο για εγκαταστάσεις Logistics.

Στο «μικροσκόπιο» της Lamda Development, τέλος, έχει τεθεί και η Τουρκία. Η εταιρεία εξετάζει την τοπική αγορά, στην οποία ωστόσο δεν θα υλοποιήσει κάποιο project αν προηγουμένως δεν καταλήξει στην εύρεση συνεταίρου, η παρουσία του οποίου κρίνεται απαραίτητη για επενδύσεις στη γειτονική χώρα.