Skip to main content

Επένδυση 25 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στο νεοσύστατο Ταμείο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επενδύει, με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Στο νεοσύστατο Ταμείο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επενδύει, με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Με συνολική χρηματοδότηση 95 εκατ. ευρώ, το Ταμείο, στόχο έχει να προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια από δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις σε ενεργειακά έργα, ιδίως αυτά που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, στο επίκεντρο της προσοχής του Ταμείου βρίσκεται η χρηματοδότηση έργων που αναλαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης των χωρών από εξωτερικούς προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις χώρες της περιοχής, από όπου οι επιχειρήσεις και τα εταιρικά «σχήματα» που υλοποιούν ενεργειακά έργα, θα μπορούν να λαμβάνουν πιστώσεις για την υλοποίηση των έργων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ