Skip to main content

Επένδυση-«μαμούθ» στην πράσινη ανάπτυξη

Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας Λ. Κατσέλ
Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώςκ. Μ. Σάλλας το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» θα οδηγήσει σεδημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίουτου άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικώνμέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δις. ευρώπου θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σεερωτήσεις για την οικονομία ο κ. Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός ηκυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα «να ανοίξουμε πανιά, ναεπενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνωαπ΄ όλα είναι το συμφέρον του τόπου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών (500 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία «πράσινων» ΒΙΠΕ στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κα Κατσέλη τόνισε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση κλπ.), οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση. Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

Η υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον, ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.