Skip to main content

Επένδυση ύψους 8 εκατ.ευρώ

Μια νέα μονάδα επεξεργασίας γάλακτος με την υλοποίηση επένδυσης ύψους 8 εκατ.ευρώ θα δημιουργήσει η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του νομού Μαγνησίας, ΕΒΟΛ.
Τη δημιουργία μιας νέας μονάδας επεξεργασίας γάλακτος με την υλοποίηση επένδυσης ύψους 8 εκατ.ευρώ έχει σε εξέλιξη η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του νομού Μαγνησίας, ΕΒΟΛ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Η νέα μονάδα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 43 στρεμμάτων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, στην οποία ανήκει η ΕΒΟΛ στη Α΄Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, όπου λειτουργεί και η υφιστάμενη μονάδα.

Ήδη η ΕΒΟΛ έχει καταθέσει φάκελο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει στο Voria ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, κ.Νικήτας Πρίντζος, στη νέα μονάδα θα γίνεται η παραλαβή, παστερίωση και εμφιάλωση του νωπού γάλακτος, ενώ στο υπάρχον εργοστάσιο θα παραμείνουν μόνο το τυροκομείο και το παρασκευαστήριο γιαουρτιού, καθώς και οι ψυκτικοί χώροι.

Η νέα μονάδα, στην οποία θα υπάρχει και τμήμα για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων, θα καλύπτει επιφάνεια 2.500 τμ και η δυναμικότητά της θα φθάνει τους 10 τόνους/ώρα σε ότι αφορά την παστερίωση και 15 τόνους/ώρα σε ότι αφορά την εμφιάλωση. «Προχωρούμε στην επένδυση για τη δημιουργία νέου εργοστασίου, διότι τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε πλέον να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας», τονίζει ο κ.Πρίντζος. Η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2010.

Παράλληλα, η ΕΒΟΛ σχεδιάζει και νέα επένδυση ύψους 1 εκατ.ευρώ  για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πλαστικών φιαλών από πολυαιθυλένιο για το γάλα, η οποία οδηγεί σε καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, προς την κατεύθυνση της καθετοποίηση η ΕΑΣ Βόλου ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία επένδυση ύψους 1,5 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών δυναμικότητας 15 τόνων/ώρα.


Αύξηση τζίρου 10% στο εξάμηνο κόντρα στην κρίση

Παρά την οικονομική κρίση η γαλακτοβιομηχανία παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2009 άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 10% και της ποσότητας, που διέθεσε κατά 12%. Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15% ξεπερνώντας τα 15 εκατ.ευρώ. «Η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει. Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάζεται μια μείωση των πωλήσεων γάλακτος η ΕΒΟΛ σε τοπικό επίπεδο διατηρεί το υψηλό ποσοστό του 80% από πλευράς μεριδίου αγοράς», σημειώνει ο κ.Πρίντζος.

Η ΕΒΟΛ διαθέτει σήμερα 45 κωδικούς, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην κυκλοφορία ενός νέου γάλακτος με την ονομασία «Διαλεχτό», το οποίο έχει ιχνηλασιμότητα και συγκεντρώνεται από επιλεγμένες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού. Το νέο γάλα (3,7% λιπαρά το πλήρες και 1,5% λιπαρά το ελαφρύ) κυκλοφορεί στην Αθήνα στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτη, καθώς και στην αγορά του Βόλου. Επίσης σε νέες, γυάλινες συσκευασίες κυκλοφορεί το βιολογικό γάλα και το βιολογικό γιαούρτι της ΕΒΟΛ.