Skip to main content

Με διάλεξη και καταχειροκροτούμενος επέστρεψε στο ΑΠΘ ο Βενιζέλος(vid)

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στη Νομική του ΑΠΘ, μετά απο 26 χρόνια.

Ως επιστροφή του στην «εκπαιδευτική του μητέρα» ή αλλιώς «Alma mater studiorum», χαρακτήρισε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος το γεγονός ότι γύρισε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο ΑΠΘ, μετά απο 26 χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο κεντρικός ομιλητής διάλεξης που σηματοδοτεί την έναρξη των μαθημάτων των πρωτοετών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε μια κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ο κ. Βενιζέλος εισήλθε καταχειροκροτούμενος και στη συνέχεια προλογίστηκε από τον συνάδελφό του και πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές της Σχολής, επισημαίνοντας πως πριν από 45 χρόνια βρισκόταν και αυτός στη θέση τους.

«Στα 90 χρόνια της Νομικής Σχολής, στα μισά έτυχε να είμαι μέρος της λειτουργίας της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ.Βενιζέλος εισήγαγε του πρωτοετείς φοιτητές στις βασικές έννοιες του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ αναφέρθηκε σε γεγονότα της επικαιρότητας που επηρεάζονται απο τις αρχές του Συντάγματος, όπως η υπόθεση Παπαγγελόπουλου, το ασφαλιστικό και οι συντάξεις.

Επισήμανε τη σημαντικότητα του Συντάγματος σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νομικά εμπόδια που έθεσαν Συνταγματικά Δικαστήρια στον Μπόρις Τζόνσον για το Brexit και στον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Τέλος στο κλείσιμο της διάλεξής του απευθύνθηκε σε πιο προσωπικό τόνο στους φοιτητές, λέγοντας ότι η τελευταία φορά που μίλησε σε ακροατήριο στο ΑΠΘ ήταν το 2007 όταν η κόρη του βρισκόταν μεταξύ των πρωτοετών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. «Στα μάτια σας βλέπω τη σχέση μου με την κόρη μου» είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενος καλή επιτυχία στο ακαδημαϊκό τους ξεκίνημα.